Najnovije

ZAPAD SPREMA PAKLENI PLAN: Na dnevni red dolazi zamena Rezolucije 1244?

Mogućnost da se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN zameni nekom drugom, pružila bi šansu zapadnim zemljama koje sede u svetskoj vladi da sa sebe skinu etiketu nekoga ko gazi po sopstvenim odlukama.

Savet bezbednosti UN/KiM (Foto: Sinhua/Pravda)

Priznajući tzv. Kosovo kao državu, one su prekršile ovaj dokument, a da bi se došlo do njegovog "mlađeg brata", zapadne zemlje bi morale da se potrude da rešenje za kosovsko pitanje bude po volji ne samo Prištine, već i Beograda.

Da bez ishoda u pregovorima koje bi odgovaralo našoj državi, nema ni promene Rezolucije 1244, sugerisao je prekjuče ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. On je juče ponovio da će Rusija uvek podržavati Srbiju i da će za Moskvu biti prihvatljivo samo ono rešenje koje odgovara Beogradu.

Povodom 21. godišnjice otkako je usvojen ovaj dokument, otvorila se diskusija o njegovoj težini u međunarodnim odnosima i značaju za Srbiju.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da tu nije reč "samo o one dve rečenice koje se u Srbiji pominju jer nam idu u prilog, a u kojima se priznaje integritet naše zemlje".

- U tačkama 10 i 11 uspostavlja se prisustvo Unmik administracije, plus privremeni prištinski organi vlasti, čime se smanjuje prisustvo srpskih, ne samo policijskih i vojnih snaga, već i civilnih, a na početku se kaže da moraju da se povuku sa KiM - poručio je.

Prema njegovoj oceni, tada je stavljeno mnogo elemenata koji će kasnije "omogućiti Ahtisariju i drugima da izlaze sa svojim planovima", da dođe do pogroma 2004, do samoproklamovane nezavisnosti 2008. i stava Međunarodnog suda pravde. Vučić je ocenio da i dalje imamo tešku situaciju, jer je na KiM 93 odsto Albanaca, ali "da se i u ovim uslovima dobro borimo i da moramo da se držimo delova Rezolucije o našem integritetu".

Prema mišljenju analitičara Nemanje Starovića, izjava Bocan-Harčenka, u kojoj se naglašava mogućnost da Rezolucija 1244 bude promenjena, govori o spremnosti Moskve da preuzme aktivniju ulogu u završnici dijaloga pred SB UN.

- Takva mogućnost proizlazi iz činjenice da je Rezolucija 1244 privremena, mada nije vremenski oročena, te da predviđa potrebu za budućim konačnim rešenjem za status KiM. U tom kontekstu, sama Rezolucija 1244 bi u jednom momentu i morala biti stavljena van snage - rekao je on i dodao da je tako nešto moguće samo donošenjem nove rezolucije SB UN, za šta je neophodna saglasnost Ruske Federacije.

Brnabić: Slažemo se, nema promene granica

- Slažemo se u potpunosti u tome da nema razgovora o teritorijama i promeni granica, Kosovo je Srbija - rekla je premijerka Ana Brnabić, povodom platforme za dijalog koju je izneo novi predsednik vlade privremenih instituacija u Prištini Avdulah Hoti.

- Želim da se zahvalim Hotiju što je pojasnio da nema potrebe da se razgovara o teritorijama. Sa tim se slažemo mi i otprilike 70 odsto svetske populacije, a slaže se i većina zemalja u UN - rekla je Brnabićeva.

Hoti je predstavio platformu za dijalog sa Beogradom, istakavši da će dijalog voditi on i da u njemu "teritorijalni integritet" neće biti tema.

Palestinske snage krenule u žestok napad na pripadnike Islamske države! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA