Najnovije

AMERIČKA IMPERIJA SE URUŠAVA, PROTESTANTI SVE BLIŽI SVRGAVANJU REŽIMA: Guverner NJujorka potpisao zakon o reformi policije

Guverner NJujorka Andrju Kuomo potpisao je zakon o sveobuhvatnoj reformi policije u toj saveznoj američkoj državi.

Protesti u Americi (Foto: Jutjub)

Zakonom se zabranjuje tehnika "kragne", zahvat oko vrata tokom hapšenja, i ukida sporni državni zakon prema kojem su podaci o disciplinskim postupcima protiv policajaca čuvani kao poverljivi.

Zakon je deo paketa mera reforme policije koju su pokrenuli senatori u državnom Kongresu u Olbaniju ove nedelje usred protesta širom zemlje zbog smrti Afroamerikanca DŽordža Flojda tokom policijskog privođenja.

"Reforma policije je odavno trebalo da se dogodi. Ubistvo DŽordža Flojda je samo najskorije, ali se ove ne radi samo o tom ubistvu, nego o tome da smo u ovoj situaciji bili već mnogo, mnogo puta do sada", rekao je Kuomo.

Guverner NJujorka Andrju Kuomo (Foto: Jutjub)

On je, takođe, izdao uredbu kojom se od lokalnih vlasti i policije traži da razviju plan za modernizaciju policijskih strategija i programa.

Ti planovi, kako navodi Glas Amerike, moraju da razmotre upotrebu sile, predrasude koje postoje u policiji, kao i druga pitanja koja su pokrenula masovne proteste protiv rasizma.

Guverner je poručio da plan svake zajednice mora da se "ugradi" u lokalni zakon do 1. aprila 2021. da bi se kvalifikovale za državno finansiranje.

Kuomo je zakone potpisao na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovale majke Erika Garnera i Šona Bela, nenaoružanih Afroamerikanaca za čija ubistva je odgovorna policija, dodaje Dejli mejl.

Pročitajte OVDE zašto je izbila pobuna u Sijetlu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA