Najnovije

"SAHRANIĆEMO ONE KOJI SU HTELI DA NAS STAVE U GROBOVE!" Orbanov govor koji je digao buru na Balkanu

Na Balkanu su se proteklih dana uzburkali duhovi zbog spomenika "Mađarska kalvarija" koji je mađarski premijer Viktor Orban prošle subote, 4. juna, otkrio u Šatoraljaujhelj, na granici Mađarske i Slovačke.

Viktor Orban (Foto: kormany.hu)

Pažnja medija je bila primarno usmerena na spomenik koji prikazuje Mađarsku iz vremena Habsburške monarhije.

Orban uporedio sudbinu Mađarske sa Hristovom

Orban je, u svom govoru, istorijsku sudbinu Mađarske uporedio s onom Isusa Hrista, govoreći o mađarskom Putu krsta.

- Ponovno hodamo Putem krsta. Tražimo lek, utehu, nadu i ohrabrenje. Znamo da to možemo da dobijemo samo na kraju puta. Samo ovde i tako se možemo izdignuti iznad bola - rekao je Orban na početku svog govora.

Hiljadugodišnji san Mađarske

Nakon toga se Orban vraća daleko u prošlost, spominje "plemena koja lutaju stepom", od kojih su mnoga nestala u "prašini istorije", ali ne i Mađari, koji su se izborili za svoje mesto i onda "otvorili svoja srca hršćanstvu" i "čuli reč Boga", a to su i danas "temelji mađarske države".

- Odbranili smo se od napada zapadnih carstava. Oporavili smo se od udara istočnih pagana - nastavlja Orban.

Genetika izgradnje nacije

Onda je došao do Otomanskog carstva i Mađara kao bedema hršćanstva, da bi govorio o "slavi mađarskim ženama" jer su rađale dovoljno Mađara kroz istoriju - u jednom trenutku vojnike da brane naciju, a u drugom zanatlije koji su je izgradili.

- Uvek su nam davale što je trebalo. Našim ženama dugujemo što je u našim genima veština preživljavanja i izgradnje nacije. NJima dugujemo što smo evropski šampioni preživljavanja - rekao je Orban.

Koprcanje u multikulturalnom škripcu

Orban hvali "pradedove koji nisu odustali", koji nisu "klečali ni molili za milost", nego su izdržali nedaće i to "nacističke kampove, sovjetske gulage, deportacije, Čehoslovačku, Jugoslaviju". Onda Orban zaključuje da su sve te države nestale, kao i imperijalno carstvo Velike Britanije i Francuske, "a što je ostalo od njih koprca se u multikulturalnom škripcu njihovih osvetničkih bivših kolonija".

- Čak i najmoćniji ne mogu da izbegnu pravdu istorije. Mi Mađari ćemo ostati da stojimo, bez obzira kako se vetar okrene. Ostaćemo jer smo kod kuće - nastavlja Orban i likuje što su Mađari preživeli da budu na sahrani onih koji su njih hteli da stave u grobove.

Orban je dodao i da je srećan "što gradi zajedničku budućnost sa Slovačkom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, koje su ponosne na svoj nacionalni identitet". Ističe da je istorija dala možda i poslednju šansu narodima srednje Evrope da se zajedno obrane "od Zapada i Istoka". Hvali se da je Mađarska najmnogoljudnija zemlja u Karpatskom bazenu i da "nije bila ovako snažna poslednjih 100 godina".

Orbanova apokaliptična vizija

- Ne postoji nijedna nacija na svetu koja je mogla da izdrži takvo stoleće - kaže Orban.

Pohvalio je i Mađare koji žive van matice, jer su "ostali verni mađarskoj naciji i svojoj domovini".

Orban je upozorio i da se "svet menja" i da "slede tektonske promene", jer "SAD više nisu same na prestolu sveta, Evroazija se punom parom izgrađuje, a da se javljaju naprsline u okvirima Evropske unije".

- Tlo drhti pod nogama naših suseda. Rađa se novi svetski poredak - nastavio je Orban.

Mađarski premijer pozvao je sledeću generaciju Mađara, "petu generaciju nakon Trijanona (Trijanonskog sporazuma)", da "pobedi u bici koja sve odlučuje". Orbanova generacija, "četvrta nakon Trijanona" dovela je Mađarsku do "vrata pobede", a peta generacija bi trebalo da se u zajedništvu "približi Bogu, koji je beskonačan".

Orban najavljuje konačnu bitku

- Neće biti lako i jednostavno, ali će vredeti. Velika epoha je pred nama. Budite spremni, pripremajte se svaki dan. Mađarska pre svega drugog, Bog iznad svih nas. Napred Mađarska, napred Mađari - završio je Orban svoj govor.

Oklopno vozilo pokušalo da probije rusku blokadu! Sada im se svi smeju! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA