Najnovije

DOLAZI BRŽE OD OČEKIVANOG?! Svet u strahu od drugog talasa koronavirusa

Strah od drugog talasa koronavirusa doveo je do zatvaranja prehrambenih objekata u Pekingu, Indija je zabeležila rekordan broj obolelih, u Evropi upozoravaju protiv prevelikog opuštanja, a polovina saveznih američkih država prijavila je da se njihovi bolnički kapaciteti brzo popunjavaju.

Koronavirus (Foto: Jutjub)

Zdravstveni zvaničnici širom sveta proteklih dana izrazili su bojazan da bi neke države, suočene sa razornim posledicama restriktivnih mera karantina po ekonomiju, mogle da prebrzo ukinu te mere, kao i da bi virus mogao da se proširi tokom masovnih protesta protiv rasizma, prenosi Rojters.

Niko ne zna kako će vreme uticati na koronavirus

- Moramo da budemo spremni da odustanemo od ublažavanja mera, ukoliko to bude potrebno - rekla je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides i pozvala 27 članica EU da nastave sa testiranjem građana dok otvaraju škole i poslovna preduzeća.

Tempo rasta broja slučajeva koronavirusa usporava u većem delu Evrope, ali zdravstveni eksperti ističu da postoji umereni do visoki rizik da bi zbog pojave novozaraženih posle ukidanja restriktivnih mera možda bilo potrebno uvodenje novih restrikcija.

- Početni talas prenošenja bolesti prošao je vrhunac u svim zemljama, osim u Poljskoj i Švedskoj saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Centar predviđa umereno ubrzanje rasta broja zaraženih u Evropi u narednim nedeljama.

- Takav porast, ako se brzo ne kontroliše, mogao bi da optereti zdravstvene sisteme, kao što je to bio slučaj u martu i aprilu u nekoliko članica EU i u Velikoj Britaniji - saopštio je Centar, ali i dodao da vlada sada imaju mere za proveru i promenu uzlaznog trenda za dve do tri nedelje.

Direktorka evropskog centra Andrea Amon naglasila je važnost održavanja fizičke distance, lične higijene i "pravilnog respiratornog ponašanja".

U Kini, zemlji iz koje je potekao koronavirus, zabeležena su dva nova slučajeva zaraze u Pekingu, dan nakon što je, primećuje Glas Amerike, gradska vlada odložila realizaciju planova za povratak pojedinih učenika u škole.

Vlasti su u potpunosti ili delimično zatvorile šest velikih prehrambenih velikoprodajnih lanaca, koja su dvojica zaraženih nedavno posetili, ali i dalje nije poznato kako su se oni zarazili.

U Indiji je ponovo uspostavljen javni saobraćaj, otvorene kancelarije i tržni centri posle gotovo 70 dana restrikcija, iako su zdravstveni zvaničnici upozorili da zemlja još nije blizu vrhunca epidemije.

Ministarstvo zdravlja te zemlje saopštilo je da je broj obolelih u petak porastao za rekordnih 10.956. Međutim, zvanični broj žrtava, 8.498, relativno je mali.

Tursko medicinsko uzdruženje ocenilo je da je prerano došlo do ublažavanja restriktivnih mera u toj zemlji 1. juna, iako je broj smrtnih slučajeva na dnevnom nivou opao na oko 20.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u četvrtak da je "pretnja od novog talasa i dalje veoma realna", podseća Glas Amerike.

- Moramo da imamo na umu da, iako se situacija poboljšava u Evropi, globalno se pogoršava. I dalje će nam biti potrebna globalna solidarnost da u potpunosti porazimo ovu pandemiju - porucio je Tedros u Ženevi.

U oko šest americkih država, medu kojima su Teksas i Arizona, raste broj hospitalizacija što je podstaklo strahovanja da bi otvaranje ekonomije moglo da dovede do novog talasa zaraza.

Alabama, Florida, Severna i Južna Karolina, Oregon i Nebraska su u četvrtak zabeležili rekordan broj novih slucajeva korona virusa.

Na Volstritu je u četvrtak zabeležen najveći pad berzanskih indeksa poslednja tri meseca zbog straha od novog talasa pandemije, mada su u petak ponovo porasli.

U SAD je od koronavirusa do sada preminulo više od 113.000 ljudi, a taj broj bi do septembra mogao da bude najmanje 200.000, rekao je za kablovsku mrežu CNN šef Instituta za globalno zdravlje na Univerzitetu Harvard Ašiš DŽa.

DŽa je naglasio da su SAD jedina velika zemlja koja je počela da otvara ekonomiju, a da nije dovelo rast broj slucajeva do kontrolisanog nivoa - što znači da broj ljudi koji su pozitivni na koronavirus bude pet odsto ili niže najmanje 14 dana.

Prema analizi agencije Rojters, ta cifra je proteklih nedelja bila izmedu četiri i sedam odsto na nacionalnom nivou.

Pročitajte OVDE   kakav je to dokaz pronađen o koroni.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA