Najnovije

USTAŠKI LOBI SE UVUKAO U SRPSKE SUDOVE! Bezobrazluk Hrvata: Otimaju naše firme pa naplaćuju troškove suđenja u Srbiji!

Hrvati ne samo da ne vraćaju oteta srpska preduzeća već pokušavaju da u Srbiji naplate troškove na osnovu presuda njihovih sudova u kojima su odbijeni zahtevi za povraćaj imovine.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Eventualnom odlukom naših sudova da im se isplate ovi troškovi omogućava se priznanje hrvatske presude i time legalizuje i priznaje otimačina koju već 15 godina sprovode sudovi u Hrvatskoj protiv interesa Srbije i naših firmi, kažu izvori upućeni u ove slučajeve.

Privredni apelacioni sud u Beogradu (PAS) uskoro treba da donese konačnu odluku o zahtevu Zagrebačke banke da joj Srbija isplati 102.000 evra u sporu sa Privrednom bankom u Zagrebu, iako je Privredni sud u Beogradu već dva puta dosudio da je takav zahtev neosnovan i u suprotnosti sa zakonima i Ustavom Srbije. U ovom slučaju, Jugobanka je tražila povraćaj imovine od Zagrebačke banke, koja od 1992. upravlja njenom imovinom u ovoj zemlji, ali je odbijena i sada Hrvati traže novac od Srbije.

Advokatica Milica Nicović, ekspert za ovu oblast prava, upozorava da bi sve moglo da ima nesagledive posledice.

- Ovo je pravni presedan koji ruši sve fundamente i aksiome pravne sigurnosti jedne države. Indirektno, budžet Srbije mogao bi da pretrpi štetu koja se meri u milionima evra - kaže Nicovićeva, ističući da iza svega stoje eksponenti „duboke države“ u srpskom pravosuđu.

Ivan Simić, pravni savetnik Jugobanke, kaže „da ne želi da veruje da u priče da postoje toliko jaki hrvatski lobisti koji mogu da utiču na odluke našeg pravosuđa“:

- U ovom slučaju presuda će imati veliki uticaj na sledećih 180 hrvatskih zahteva. Ako PAS presudi u korist Zagrebačke banke, direktno će se suprotstaviti pravnom poretku Srbije i priznati da je hrvatski iznad njega.

Najveće novo žarište koronom biće izbori. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA