Najnovije

27. juna Srbija potpisuje nezavisnost Kosova?

Odmah posle izbora sledi brzo formiranje Vlade i potpisivanje nezavisnosti Kosova, a potom i odlazak na kanabe kod Donalda Trampa, to je u prevodu poruka specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela, koji je objavio da će Beograd i Priština 27. juna pregovarati u Beloj kući.

Vučić (Foto: predsednik.rs)


Bliži li se rasplet kosovskog pitanja? I potpis! Svega šest dana posle Vučićevih izbora Beograd i Priština pozvani su u Vašington kod Trampa da se konačno reši pitanje Kosova i Metohije. To znači da će Vučić morati odmah da formira Vladu, kako bi na vreme potpisao nezavisnost južne srpske pokrajine?

Inače, odlazak za Vašington i dijalog Beograda i Prišine bio je planiran za kraj jula, međutim Aleksandar Vučić je izašao sa pričom o referendumu i 27. jun je bio odgovor na njegovu ideju.

Uz poruku "Sjajne vesti" Grenel je, na Tviteru dodao, "kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, radi razgovora o dijalogu", prenosi RSE.

Sastanku u Beloj kući će prisustvovati tzv. predsednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti.

Tači je putem Tvitera pozdravio poziv za obnovu dijaloga "pod rukovodstvom predsednika Donalda Trampa i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela".

Diplomatski izvori u Briselu rekli su novinarima početkom juna da je Srbija pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, preneo je reporter Radija Slobodna Evropa (RSE). Kako je rečeno, beogradske vlasti su dale pristanak kako bi "doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

- Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom - potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, "iritantno pitanje".

- Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo - navodi ovaj sagovornik.

Moskva gubi poverenje u Vučića. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA