Najnovije

SRBIJO, MORAĆEŠ DA SE OPREDELIŠ: Tramp želi rešenje kosovskog čvora pre izbora?!

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je predsednike Srbije i kosovskog predsednika na razgovore u Vašington 27. juna ove godine.

Ilustracija (Foto: flickr. com/ Pravda)

Objavio je američki list "The Wall Street Journal".

Kako navodi list, američki predsednik ima nameru da postigne konačni dogovor između, kako se navodi, "ove dve države" pre predsedničkih izbora ove godine. Srpski predsednik Aleksandar Vučić ikosovski predsednik Hašim Tači su, kako dalje navodi list, inače veoma blizak administraciji, pozvani u Belu kući na razgovore. List ističe da bi rešavanje spora oko statusa Kosova moglo stabilizovati ceo region zapadnog Balkana i okrenuti ga ka Evropskoj uniji.

"Usprkos situaciji u SAD i širenju koronavirusa, Tramp se nada da će osigurati dugoročni održivi formalni mirovni ugovor u regiji koji je bio žarište suparničkih sila, kako bi poboljšao svoj soljnopolitički kredibilitet. Ali novo otvaranje razgovora između Kosova i susedne Srbije, ruskog saveznika, koji podržavaju SAD, već izaziva kontroverzu u Evropi, gde diplomate smatraju da bi se Evropska unija mogla smestiti u problem", navedeno je u tekstu.

Srbija i tzv. Kosovo potvrdili su da su dobili poziv za sastanak u Beloj kući 27. juna.

Tramp lično se zainteresovao za to pitanje prošle godine, "nakon što su predsednici dve zenlje pristupili administraciji", rekao je visoki američki zvaničnik. Rešavanje dugogodišnjeg spora značilo bi Trampu uoči izbora, smatraju zvaničnici administracije, budući da su razgovori sa Severnom Korejom i pritisak na Iran do sada dali ograničene rezultate.

Uspešan ishod proširio bi uticaj SAD na Balkanu, gde se Kina i Rusija agresivno takmiče za uticaj, posebno od početka pandemije.

Pisanje ovog lista potvrdio je svojom objavom na Tviteru specijalni predstavnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

"Sjajne vesti! Dobio sam potvrdu od vlada Kosova i Srbije da se obavezuju da privremeno zaustave kampanju za povlačenje priznanja (Kosova) i lobiranje za članstvo (Kosova) u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, 27. juna, zbog razgovora o dijalogu", napisao je Grenel.

SAD povlače vojnike iz Nemačke. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: The Wall Street Journal/ B 92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA