Najnovije

VUČIĆEVA MREŽA ZA TRGOVINU ORUŽJEM: Firma Araneks, Tešić i Dodikov Kapetina

Araneks je ime nove firme kojoj je ova vlast omogućila da nesmetano trguje oružjem već neko vreme, iako dobro zna da je povezana sa najproblematičnijim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem i njegovim dugogodišnjim partnerom, direktorom njegovih firmi iz Bosne i Hercegovine, koji se zove Dragan Kapetina i koga je Milorad Dodik izabrao da bude direktor njihove direkcije za promet naoružanja, odnosno direktor analogno našeg SDPR-a u Republici Srpskoj - rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub/ Pixabay/ Pravda)

Međutim, odgovorni u Ministarstvu trgovine i turizma, koji su jedini nadležni da izdaju dozvole za trgovinu oružjem, ministar Rasim LJajić i njegov pomoćnik Stevan Nikčević isto tako dobro znaju da je Tešić sa svojim saradnicima omiljeni trgovac pružjem Aleksandra Vučića i to je dokazano još 2013. godine, kada je Vučić bio ministar odbrane i kada je mimo svih protokola ovog Slobodana Tešića, koji se nalazio na crnoj listi UN ubacio u državnu delegaciju RS u pregovorima sa Libijom, rame uz rame sa državnicima i sa generalima - rekla je Tepić.

Tešić se i dan danas nalazi na crnoj listi SAD, njihovog ministarstva finansija, kao i sve firme do sad povezane sa njim. Ovo je novi slučaj i zbog toga je moju pažnju sve ovo privuklo. Pre jedno nedelju kada je portal javno.rs objavio da je u Libiji u Tripoliju otkrivena igračka, ovaj medvedić sa roze njuškom, na čijim leđima je bila zakačena jedna mina. Onda su istraživački novinari otkrili da se radi o mini iz Krušika. Sećate se i da su sve oči bile uperene u GIM, jer je GIM trgovao identičnim minama, međutim, do danas nije dobijen odgovor ni iz Krušika, ni iz bilo koje nadležne institucije ili organa čije su mine izvezene i stigle do Libije a zakačena za leđa jedne igračke. Onda sam se ja vratila na izveštaj Državne revizorske institucije i na razne baze podataka i došla do tog podatka. Firma Araneks je identičnu minu u identičnom periodu izvozila sa potpuno istim oznakama i sigurna sam da je to razlog zašto ćuti i Krušik i Vučić i Ministarstvo trgovine i turizma, koje je jedino odgovorno za izdavanje dozvola. Tragom daljih informacija, najzanimljiviji deo je kada sam ušla u bazu podataka APR-a i da je za firmu Araneks jedan od podnosioca zahteva Sanja Kapetina, i tu kreće klupko da se odmotava - rekla je Tepić i dodala da su joj kolege iz BiH koje takođe istražuju trgovinu oružjem, potvrdili da se radi o ćerki Dragana Kapetine.

Samo pojavljivanje njenog imena u našem APR-u koja spada u novije firme jasno ukazuje na direktnu vezu Slobodana Tešića i firme Araneks. Libija je i dalje po sankcijama UN, kao i da su Tešić i Kapetina bili pod sankcijama UN zato što su godinama unazad sa dokazima bili optuženi da su korumpirali državnike, tužioce, plaćali njihovoj deci odmore, školarine...NJihova istorija zajednička se može dokazati i kroz još jedan set dokumenata, odnosno firmu Kalidus, sa kojom je Tešić počeo da radi sa Libijom. Istražujući, videla sam da je Kalidus trade u APR-u bila registrovana i vodio je Dragan Kapetina. Ovo je jedan od najatraktivnijih tekstova koji su bosanski mediji objavili, a koji dokazuje susrete Tešića i Kapetine, koji su se po kafanama susretali sa tužiocima koji su posle bili smenjeni - rekla je Tepić i pozvala Aleksandra Vučića, Rasima LJajića da se konačno oglase i objasne dokle će Srbiju dovoditi u problem.

- Dokle ćete rizikovati živote svih nas tako što izdaju dozvole za trgovinu naoružanjem zemljama koje su pod embargom, a one dobro znaju da sve ove sestrinske firme jesu najvećim delom oslonjene na Slobodana Tešića - rekla je Tepić.

Zbog čega stiže švajcarski vojni avion na Kosovo, saznajte OVDE!

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA