Najnovije

MOŽE LI RAT NUKLEARNIH SILA KRENUTI SA HIMALAJA: Sukobi sve žešći, Kina i Indija zveckaju oružjem!

Kina i Indija međusobno se optužuju za obračun u oblasti Himalaja u kom je navodno u ponedeljak nastradalo najmanje 20 indijskih vojnika.

Kineska vojska (Foto: chinamil. com)

Vojska Indije saopštila je da su obe strane pretrpele žrtve, ali zvanični Peking za sada nije obelodanio da li ima žrtava u redovima kineskih snaga. Do incidenta je došlo u regionu Galvan oko koga se spore dve države.

Prema navodima svetskih medija, nije došlo do pucnjave već su se vojnici sukobili kamenjem i šipkama, a indijska vojska navela je da je izvestan broj njenih snaga “teško ranjen u obavljanju svojih dužnosti”. Takođe, u saopštenju se navodi da su povređeni vojnici “bili izloženi velikoj nadmorskoj visini i niskim temperaturama”.

Ovo je bio prvi okršaj sa smrtonosnim ishodima u toj objasti za 45 godina, a Indija je optužila Kinu da je pokušala “jednostrano da promeni status kvo”. Peking je, sa druge strane, optužio indijske vojnike da su napali kineske snage, prenosi "Bi Bi Si".

Posle razmene optužbi, dve armije su održale sastanak kako bi spustile tenzije.

Šta se zapravo desilo?

Ranije u toku dana, indijska vojska saopštila je da su tri pripadnika izgubila život u oblasti Ladah koji se nalazi z Kašmiru, sporne granice koja obuhvata skoro 3.500 kilometara koju dve zemlje nazivaju Linijom stvarne kontrole.

Zatim je otkriveno da je još 17 vojnika teško ranjeno “u obavljanju dužnosti”, a da su zatim podlegli povredama čime je ukupan broj mrtvih porastao na 20. Obe strane insistiraju na priči da nije ispaljen nijedan metak u poslednjih 40 godina, kao ni u nedavnom sukobu.

Stručnjaci se, pak, pitaju kako je moguće da sukob odnese toliko žrtava a da nije korišćeno vatreno oružje, a lokalni mediji navode da su indijski vojnici “pretučeni na smrt”.

Napetost u oblasti

Linija stvarne kontrole je loše demarkirana. Zbog prisustva reka, jezera i snežnih vrhova ta linija može da se pomera, a ta loše postavljena granica razdvaje dve velike armije. Poslednjih nedelja zabeležene su povećane tenzije u tom regionu.

Indija je optužila Kinu da je poslala na hiljade trupa u oblast Ladahm i tvrdi da je Peking okupirao 38.000 kvadratnih kilometara njene teritorije.

U poslednjih 30 godina organizovano je nekoliko rundi pregovora kako bi se rešilo razgraničenje u spornoj oblasti, ali još nije rešena situacija.

Dve zemlje su ratovale jednom do sada i to 1962. godine, kada je Indija pretpela težak poraz.

Zbog čega su se sukobili Putin i Lukašenko, saznajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA