Najnovije

BOLJE DA NISU UŠLI: U Libiji počinje pakao! Rusi posle MiG-29 i Su-24 poslali i raketne sisteme Buk

Kako se saznaje, borbeni avioni MiG-29 i bombarderi Su-24, koji su se pojavili u vojsci generala Haftara (LNA), sada su zaštićeni ruskim sistemima protivraketne odbrane Buk.

Buk (Foto: RIA)

Ranije, ovi sistemi nisu navedeni u arsenalu Libije, što je ponovo izazvalo dosta optužbi protiv Rusije u vezi s isporukom oružja visokih performansi snagama LNA.

„Raketni odbrambeni sistemi srednjeg dometa (M1-2 ili M2) prebačeni su u vazduhoplovnu bazu Al-DŽufra Libijskom nacionalnom vazduhoplovstvu kako bi se zaštitili od napada turskih boraca F-16! Ovde se nalazi i nekoliko raketnih sistema Pancir koji dolaze iz UAE-a “, rekao je vojni analitičar sa Malte Babak Tagvej.

Posle iznenadnog ulaska turske vojske u Libiju, Turci su imali znatnu prednost jer su uveli na ratište bespilotne letilice i to dve vrste, jedne koji su imali izviđačke performanse i druge koje si imale napadačke odlike.

U početku su Haftarove snage trpele poraze a Turske trupe izmešane sa trupama Saraja brzo si napredovale.

Međutim dogodio se za zapadne analitičare neočekivani obrt jer su u Libiju ušli ruski borbeni avioni bez ruskih oznaka i sa srpskim pilotima na ratištu napravili ršum, oborivši znatan broj bespilotnih turskih letilica, i razorivši uporišta Turaka i Sarajeve vojske.

Ulaskom novih ruskih raketnih sistema na libijskom ratištu sada zaista počinje haos. To turske trupe ne mogu preživeti, jer treba se setiti da su Turci ušli i u Siriju gde trpe poraze.

Turska nema kapacitet da vodi dva rata u dve odvojne teritorije.

Da podsetimo, U Libiji se trenutno vode oružani sukobi pristalica različitih administracija:Vlade predvođene premijerom Fajez al-Sarajem, koju priznaju Ujedinjene nacije, i administracije koju predvode pobunjeničke snage pod vođstvom generala Kalifa Haftara inače naslednika Gadafija jer je uspeo da ujedini pod svoju komandu većinu plemenskih vođa Libije.

U Moskvi su 13. januara održani pregovori između pomenutih vođa sukobljenih strana. Prisutni su bili i članovi ministarstava spoljnih poslova Rusije i Turske. 

Na sastanku je Haftar obavestio Rusiju o uslovima za nastavak pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma u ​​Libiji.

Prema Haftarovim zahtevima, milicije koje su delovale u Libiji dužne su da predaju oružje u periodu od 45 do 90 dana. Ovaj proces trebalo bi da kontroliše posebna komisija koju je osnovala LNA zajedno sa UN-om. 

Haftar je takođe odbio da prizna Tursku kao posrednika u rešavanju situacije u Libiji, jer turska strana nije neutralna i podržava Vladu nacionalnog sporazuma (GNA).

Alijansa planira napad na Moskvu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA