Najnovije

BOLTONOVI ZAPISI: Tramp molio Đinpinga da mu pomogne u predizbornoj kampanji?

To je zatražio kako bi mu pomogao da na predstojećim izborima pridobije farmere, piše u svojoj knjizi bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući DŽon Bolton.

Donald Tramp i Si Đinping (Foto: Jutjub)

Prema navodima u knjizi koje je objavio američki dnevnik "Volstrit džurnal", Tramp je na sastanku sa Sijem ukazao na "važnost farmera i povećanja kineske kupovine soje i brašna za ishod izbora".

U odvojenom tekstu drugi američki dnevnik "NJujork tajms" objavio je detalje iz Boltonove knjige u kojima se govori o drugim neadekvatnim postupcima Trampa sa turskom "Halkbankom", što je otvoren slučaj pred sudovima u SAD, te kineskom tehnološkom kompanijom "ZTE".

Bolton je optužio Trampa da se prema "ometanju pravde ponašao kao da je način života" dok je kritikovao kongresmene zbog "lošeg rada povodom pokušaja opoziva predsednika" jer je pažnja njihove istrage bila samo usmerena na aferu sa Ukrajinom.

Boltonova knjiga naišla je na kritike pristalica Trampa dok oni liberalniji smatraju da je bivši savetnik mogao da pomogne tokom istrage o opozivu, ali da je prikrivao informacije radi ugovora za knjigu.

Bolton je odbio da svedoči u Senatu o zloupotrebama koje je navodno vršio Tramp.

Tramp je bio optužen da je od Ukrajine tražio da mu pomogne u pronalaženju nepravilnosti u radu njegovog protivkandidata DŽozefa Bajdena i navodno je zadržavao vojnu pomoć radi pritiska na Kijev.

U Predstavničkom domu, gdje većinu ima Demokratska stranka, izglasan je opoziv Trampa, ali je odbijen u Senatu, pošto su tamo u većini republikanci.

Pošto su se u javnosti pojavili odlomci iz knjige, američko Ministarstvo pravosuđa je podnelo zahtev za privremeno obustavljanje štampanja kako bi se sprečilo njeno objavljivanje jer bi "naškodila nacionalnoj bezbednosti SAD".

Trampova administracije je podnela tužbu kako bi sprečila objavljivanje knjige planirano za narednu sedmicu navodeći da je Bolton time narušio sporazume o poverljivosti.

Ruska vojska pretrpela žestok napad! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA