Najnovije

"Vučić je Briselskim sporazumom izdao Kosovo!"

"O statusu Kosova nema pregovora, pogotovo o tome nema pravo da pregovara Aleksandar Vučić, koji je potpisao Briselski sporazum i izdao je Kosovo. I sada ide u Belu kuću... Sa kojom platformom ide tamo, na osnovu kog papira će da pregovara? Obećao je prilikom polaganja zakletve da će odbraniti teritorijalni integritet Srbije, kako ga je odbranio?", pita se Mlađan Đorđević, bivši savetnik predsednika Srbije u vreme Borisa Tadića.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Đorđević je prilikom gostovanja na televiziji Nova S govorio i o poseti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji će u Srbiji boraviti sutra.

- Dolazi pred izbore, bio je i u martu ovde, nešto pre zakazanih izbora, tako da tu ne vidim nikakvu promenu. On dolazi da pojača poziciju Ivice Dačića i Socijalističke partije Srbije, pogotovo jer je Dačić bio u sukobu sa Vučićem kada je u pitanju kampanja otpriznavanja Kosova. Vučić je hteo da ta kampanja bude obustavljena, dok je Dačić bio za njen nastavak. Pritom, prema istraživanjima Dačić ima nešto više od 10 odsto glasova, što nikako ne odgovara Vučiću, jer bi lider SPS posle izbora mogao da traži mesto premijera ili da čak ode i u opoziciju - rekao je Đorđević.

Osvrnuo se na najavljeni odlazak Aleksandra Vučića 27. juna u Vašington, dakle samo šest dana posle izbora.

- Amerika nema šta da radi u tim pregovorima, jer ona nije pregovarač. O statusu Kosova i Metohije ne može da se pregovara, on je rešen Ustavom Srbije, kao i rezolucijom 1244. Možemo da pregovaramo o situaciji u kojoj se naš narod nalazi i kako da taj prostor očistimo od korupcije i kriminala. O statusu KiM nema pregovora, pogotovo o tome ne može da pregovara Aleksandar Vučić - rekao je Đorđević i dodao:

- Vučić je 2012. godine, kada je došao na vlast, rekao da će da poništi sve sporazume koje je potpisao Borko Stefanović, a onda je zajedno sa Ivicom Dačićem potpisao Briselski sporazum i izdao je Kosovo. Skupština na temu Kosova nikada nije pregovarala, osim pred istek mandata, kada je to bio cirkus. Ne znam ko je ovlastio Vučića da pregovara sa Grenelom, ne znam ni na kojoj će platformi da pregovara. Na osnovu kog papira će to da radi? On je prilikom polaganja zakletve rekao da će čuvati teritorijalni integritet Srbije, kako ga je sačuvao?

Đorđević je istakao da ne postoji kompromisno rešenje kada je reč o Kosovu.

- Kompromis može da postoji samo kada je reč o kvalitetu života, nikako o njegovom statusu. Ovde imamo problem što će Vučić sa Tačijem da pregovara sa Grenelom, što je Kurti smenjen, iako je hteo da se uhvati u koštac sa kriminalom i korupcijom. I sad ih je Tramp pozvao u Belu kuću... Zašto Vučić nije otišao kod Putina 18. juna, zašto ga Putin nije primio? U Rusiji je rečeno da svako rešenje mora da bude u okviru Saveta bezbednosti. Pitam se zašto zloupotrebljavaju Rusiju u korist izbora, pogotovo što će oni biti lažni, jer opozicija ne učestvuje. Jasno je ko će pobediti, ali njima pomoć Rusije i dalje treba. Koriste je u političke svrhe, a ne za istinske potrebe, jer Rusija uz Kinu jedino ima pravo veta u Evropskoj uniji.

Iako vlast stalno napominje da su odnosi sa Rusijom nikada bolji, Đorđević ističe da situacija nije tako bajna.

- Ovde se priča kako su srpsko-ruski odnosi nikada bolji, a ja bih ga poredio sa srpsko-crnogorskim odnosima, budući da i Vučić i Đukanović ističu da je sve dobro, a vidimo šta se dešava u Crnoj Gori. Ja vidim da su srpsko-ruski odnosi loši, spoljna razmena je duplo pala u odnosu na 2008. godinu, duplo je manje ruskih investicija u odnosu na taj period... Srbija ništa konkretno nije uradila šta je Rusija tražila - istakao je on i zaključio:

- Kada su Rusiji uvedene sankcije, Srbija je trebalo da pomogne Rusiji izvozom, a kada je Evropska unija to zabranila, pristali smo na to. Imamo i aferu sa ruskim špijunom, koja je smešna, zatim smo u "Blicu", koji kao i ostale medije kontroliše Vučić, imali napad na Jevgenija Primakova, visoko pozicioniranog čoveka z Rusiji, koji je prijatelj srpskog naroda. A mi se prema svemu tome ophodima kao da on ne treba da dođe i kao da mi treba da biramo koga će Rusija da imenuje. Pa, mi smo preko "Krušika" i "GIM", fabrike oca Nebojše Stefanovića, izvozili oružje u Ukrajinu, koja je neprijatelj Rusije, kao i u Siriju - poručio je Mlađan Đorđević.

Putin ne želi da vidi Vučića jer tajno odlazi u Vašington bez znanja Moskve. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA