Najnovije

HRVAT OPLEO PO TRAMPU: Amerika nije više lider slobodnog sveta, ali zato Kina i Rusija jačaju

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić izjavio je da Sjedinjene Američki Države više nisu lider slobodnog sveta.

Mate Granić (Foto: Jutjub)

Od momenta kada je Tramp rekao "Amerika na prvom mestu" mnogo toga se izmenilo. Apsolutni unilateralizam interesa SAD je jedno vreme bio veoma dobar za američku ekonomiju, ali SAD više nisu lider slobodnog sveta kao što su bile, ocenio je Granić.

Na pitanje ko je sada lider sveta, Granić je rekao da, prema njegovom mišljenju, to nije niko.

“Kina je ojačala, pogotovo ekonomski, i njen uticaj u svetu je daleko veći. Rusija je izašla izvan granica, glavni je igrač u Siriji. Tramp se sukobljava sa EU, pa čak i sa NATO. U ovom trenutku sve te stvari je dodatno dramatično radikalizovala pandemija korona virusa", rekao je Granić.

Komentirišući nerede u SAD nakon ubistva Džordža Flojda i pandemiju, koju je Tramp podcenio i prekasno reagovao, Granić je rekao da će se to sve odraziti na predsedničke izbore.

“Ako uspe ovo da završi on će sasvim sigurno imati podršku jednog dela građana, a ako se uzme da je Amerika loše reagovala na pandemiju, a posebno njegova administracija, ukupno slabi pozicija Trampa", rekao je Granić.

Pročitajte OVDE zašto je izbio raskol među demokratama u SAD.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA