Najnovije

TEŠKO DA JE I JEDNA VOJSKA IMALA TAKO TEŠKE ZADATKE: Ministar odbrane o spremnosti naših oružanih snaga

Iza nas su meseci intenzivne borbe sa epidemijom virusa korona tokom kojih je Vojska Srbije još jednom pokazala da je u slučaju krize bilo koje vrste stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vojska Srbije (Foto: mod.gov.rs)

Za sve što je Vojska Srbije učinila tokom borbe sa virusom korona, a teško da je i jedna vojska imala tako složene zadatke, bili su neophodni odgovarajući preduslovi, rekao je ministar u intervjuu za magazin "Odbrana".

- Vojska Srbije se dobro pokazala. Izvršila je sve postavljene zadatke i primila na sebe prvi i najteži udar, nije napustila položaj. Danas svi pripadnici Vojske mogu da osete da najviše državno rukovodstvo, od vrhovnog komandanta, preko ministra odbrane i načelnika Generalštaba, radi sinhronizovano i misli isto kada je u pitanju budućnost naše vojske. To daje vidljive rezultate.

- Sagledali smo sve što je urađeno za prethodne tri godine. Imali smo tri povećanja zarada, u jednoj godini čak dva puta, povećanje dnevnica, uvođenje solidarne pomoći. Prvi put smo uveli osiguranje za sve naše pripadnike, obezbedili redovnu isplatu prekovremenog rada... Evidentan je i veliki broj unapređenja u podoficirske činove, smanjena je birokratija, olakšani su prijem u vojsku i zasnivanje stalnog radnog odnosa.

Obezbeđena je mogućnost besplatnog školovanja za decu naših pripadnika, uvedene su zakonske norme o većem broju bodova za pripadnike porodica vojnih lica i decu palih boraca, kazao je Vulin.

Takođe, na inicijativu vrhovnog komandanta omogućena je veća podela stanova i izgradnja pristupačnih stanova za pripadnike struktura bezbednosti.

- U isto vreme nabavili smo migove, obezbedili njihov remont i modernizaciju, nabavili oklopna vozila BRDM-2. Posle više od 30 godina u naoružanje Vojske Srbije uveden je i najsavremeniji PVO sistem pancir. Organizovana je i nabavka bespilotnih letelica, pet novih Mi-17, četiri nova borbena helikoptera Mi-35, pet novih helikoptera H-145.

Vulin dodaje da je urađena modernizacija radara, kubova, te da je u naoružanje uveden školski avion Lasta.

Kupljeno je i najsavremenije lično naoružanje, optoelektronska tehnika za vojnike u projektu 1500 i 1500+, a obezbeđena su i dva kompleta uniformi M10 za svakog pripadnika vojske, letnje čizme M18, vojničke cipele, zanovljena je balistička oprema, prvi put su uvedene polo-majice. 

Nabavljeni su i novi najsavremeniji padobrani za 63. padobransku brigadu, novi kombinezoni i čizme za pilote, kao i potpuno nove uniforme po posebnom dizajnu za 72. brigadu za specijalne operacije, za 63. padobransku, za vojnu policiju i izviđače.

Govoreći o podršci više od 140 različitih firmi i pojedinaca koji su donirali sredstva i pružili podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije tokom borbe sa virusom korona, ministar ističe da u teškim vremenima svako pokaže svoje pravo lice.

- Neko najbolje, neko najgore - ali svakako istinito. Srbi su pokazali koliko mogu da budu strpljivi, solidarni, vredni. Pre virusa niko ne bi ni pomislio da će deca dolaziti na vrata nepoznatim starijim ljudima i nuditi pomoć... Vratili smo izgubljenu međugeneracijsku solidarnost. Žao mi je što naše najlepše lice pokazujemo samo u najtežim vremenima.

Ministar odbrane ukazuje i na činjenicu da odnosi naše države sa Rusijom i Kinom nikada nisu bili na višem nivou saradnje i uvažavanja, kao i odnosi između ministarstava odbrane tih država. 

- Nikada nećemo zaboraviti veličinu i blagovremenost pomoći Kine i Rusije. Oprema, lekari, stručnjaci ABHO, vozila... Sve što je i njima bilo potrebno za borbu protiv virusa korona, odvojili su i poslali nama. Prijateljstvo između vrhovnog komandanta Vojske Srbije Vučića i vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke armije Kine Si Ðinpinga, kao i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina, svrstalo je Srbiju među najbliže i najvažnije saveznike tih velikih i moćnih država.

I ovog proleća, 21. godinu kasnije VS je obeležila sve značajne datume vezane za agresiju NATO-a iz 1999. godine.

NATO agresija, pravo ime za sve što se 1999. godine dešavalo sa SFRJ, bio je termin koji niko u Vojsci ni u Ministarstvu odbrane nije smeo da koristi ranije, rekao je Vulin.

- Sve dok Vučić to nije jasno izgovorio, kao prvi visoki funkcioner države posle 2000. godine. Da bi čovek, pa i vojska, imali samoispunjenje moraju najpre imati samopoštovanje. Tokom godina odricanja od najboljih boraca i ratnih komandanata izgubili smo samopoštovanje, a to neminovno utiče na stanje u vojsci. Takvo odricanje vojske od sebe same i slavne istorije, svog naroda, više nikada neće moći da se ponovi.

Takođe, Vulin je najavio nastavak opremanja Vojske Srbije, neprekidno obučavanje i još jedno povećanje plate do kraja godine. 

Govoreći o svetu, ali i mestu i bezbednosti Srbije posle iskustva sa korona pandemijom, ministar naglašava da se vojna neutralnost pokazala kao uspešna politika, koja nam je omogućila saradnju sa svima.

- Srbija se pokazala kao organizovana i spremna, a njena vojska kao institucija na koju se može osloniti, koja će sve zadatke, bez izuzetka, ispuniti. Korona nas je samo još jednom podsetila da nema opravdanja za nespremnost. Istorija ne prašta slabost - naveo je Vulin.

Dr Tiodorović predložio da se sve mere odmah ukinu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA