Najnovije

Devet ruskih borbenih sistema, koji će prvi put prodefilovati na Paradi pobede

Nakon nekoliko održanih proba Parade pobede na poligonima u Podmoskovlju, ali i na glavnom trgu ruske prestonice, na internetu su se pojavila fotografije devet novih ruskih borbenih sistema, koji će prvi put prodefilovati Crvenim trgom.

Parada pobede (Foto: RIA)

Vozilo za daljinsko uklanjanje mina "Listva" pojavilo se u parku Raketnih snaga strateške namene još 2017. godine, ali će na Paradi pobede učestvovati prvi put. Reč je o vojnom oklopnom vozilu o kome se veoma malo zna, a predviđeno je za neutralizaciju eksplozivnih naprava na maršruti mobilnih lansirnih sistema sa interkontinentalnim balističkim raketama. "Listva" pronalazi i onesposobljava mine bez detonacije, sa rastojanja. Za svaki slučaj, među posadom se nalaze i demineri.

Modernizovani protivaavionski sistem "Pancir-SM" dobio je novo naoružanje za borbu protiv bespilotnih letelica. U standardni kontejner za lansiranje smeštene su četiri mini-rakete – ništa manje efikasne, ali mnogo jeftinije. To je potpuno nov sistem naoružanja i pre parade nije nigde prikazivan.

Borbeni komplet sistema PVO S-350 "Vitez" je veći nego kod čuvenog sistema S-400 "Trijumf". Jedan lansirni sistem kompleksa poseduje 12 protivavionskih raketa. U dometu od 60 kilometara "Vitez" je u stanju da se bori kako protiv aerodinamičkih, tako i protiv balističkih "protivnika". Prema fabričkim specifikacijama, S-350 istovremeno može gađati 16 objekata, a u stvari može i više.

Teški višecevni raketni sistem "Tosočka" će zvanično biti predstavljen na Paradi pobede u Moskvi 24. juna. Za razliku od raketnih sistema "Buratino" i "Solncepek" koji za premeštanje koriste šasije tenka T- 72, sistem "Tosočka" je montiran na troosnom kamionu "Ural" što značajno povećava mobilnost sistema.

Teški oklopni transporter T-15 napravljen je na platformi gusenice tenka "Armata" i poseduje nivo zaštite, koji nema nijedno drugo vozilo te klase. Ove godine T-15 će se pojaviti na paradi sa novim borbenim modulom "Kinžal", koji uključuje moćnu cev kalibra 57 milimetara i dalekometne protivtenkovske rakete "Ataka".

Samohodni protivavionski artiljerijski sistem "Derivacija PVO" opremljen je istom cevi, iz koje može ispaliti 120 hitaca u minuti i u stanju je da obara čak i rakete. Optoelektronski sistem za navođenje radi u pasivnom režimu, potpuno skriveno.

"Leteće" oklopno vozilo "Tajfun VDV" može se spuštati padobranom. Vozilo, koje je zaštićeno od streljačkog oružja i mina, opremljeno je borbenim modulom sa cevi kalibra 30 milimetara i mitraljezom. Modulom se upravlja na daljinu.

Protivavionski sistem "Buk-M3" je proizvod čuvene "porodice" sistema PVO. Divizion "Bukova" čine razne mašine, koje pomažu jedne drugima, razmenjuju informacije zatvorenim digitalnim kanalima. Kod novog "Buka" je povećana brzina delovanja, kao i borbeni komplet.

Spisak zatvara još jedna najnovija mašina – sistem daljinskog miniranja ISDM. Reaktivni sistem baca mine nove generacije na rastojanju do 15 kilometara. Zahvaljujući satelitskom pozicioniranju i automatskom upravljanju, mine se postavljaju tačno na predviđeno mesto.

Šta se dešava na protestu ispred Skupštine Srbije pratite OVDE.

rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA