Najnovije

MOGUĆ I NAJGORI SCENARIO: Definitivno jasno da SAD i EU ne mogu da nađu zajednički jezik za obnovu dijaloga!

Vašington i Brisel trenutno ne vide zajednički način kako da se obnovi dijalog Beograda i Prištine, ocenjuje Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku uz ocenu da bi najgori scenario bio da se vode dva odvojena dijaloga o rešavanju kosovskog pitanja.

KiM (Foto: bundestag.de/pravda.rs)

- Nije ni na Beogradu ni na Prištini da se opredeljuju, sve treba da bude jedan paket i da se postigne sveobuhvatni i višeslojni sporazum koji će ovom regionu doneti dugotrajni mir i stabilnost - kaže Grubješić.

Ona, takođe, smatra da u ovom trenutku nema mnogo prostora za spekulisanje o najavljenom sastanku u Vašingtonu 27. juna jer, kako kaže, još nije poznat format sastanka, sastav delegacija, ko su učesnici i da li će među njima biti i predstavnika EU.

Grubješić veruje da ne postoji gotov sporazum koji će u Vašingtonu 27. juna biti stavljen na sto pred Beograd i Prištinu. Kako kaže, za sada ne treba podlegati ni optimizmu ni defetizmu, već zadržati racionalan pristup kakav će, uverena je Grubješić, imati srpska delegacija na tom sastanku.

- Sudeći prema interesovanjima specijalnog izaslanika SAD-a Ričarda Grenela ekonomija će sigurno biti jedna od tema i treba se aktivno uključiti u razgovore o ekonomiji koja može mnogo da poboljša život građana i u Srbiji i na Kosovu, ali i da otvori put i politici - smatra Grubješić.

Inicijativu Vašingtona da se održi sastanak delegacija Beograda i Prištine vidi kao političku trku između SAD i EU budući da se, kako navodi, ulazi u desetu godinu dijaloga pod pokroviteljstvom Brisela, koji je prema mnogim ocenama išao presporo, dok su mišljenja i da Vašington sada ide prebrzo.

- U toj političkoj trci mogu da nastradaju opšti interesi, nije potrebno da postoje dva dijaloga ni dva rešenja već da se kroz dijalog dođe do jednog sveobuhvatnog i kompromisnog rešenja - navodi Grubješić.

Ocenjuje da je poslednje vreme previše inicijativa za sastanke i razgovore o KiM i dodaje bi bilo dobro da sve da ide u jednom pravcu ka postizanju sporazuma između Beograda i Prištine i da svi učesnici dijaloga treba da budu koordinirani.

Grubješić kaže da su poruke Lajčaka iz Prištine jasne navodeći da mu je 27 čanica EU dalo mandat da pokuša da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- To je njegov zadatak i on će koliko god može učiniti sve da taj zadatak ispuni - kaže Grubješić.

Severnokorejski lider organizuje rat protiv Južne Koreje? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA