Najnovije

SRBI STALI U ODBRANU SVOJE CRKVE! Skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o zaštiti prava SPC!

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovedanje vere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, koju su, po hitnom postupku, predložili poslanici vladajuće većine.

Crkva u Republici Srpskoj (Foto: Jutjub)

U Deklaraciji se pozivaju vlasti u Crnoj Gori da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prestanu s pokušajima „nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori“, kao i da dijalogom sa SPC traže, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, rešenje ovog problema, prenosi RTRS.

Konstatuje se da je usvajanje „spornog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu verskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale verske zajednice“.

Navodi se da državljani Crne Gore i pripadnici crnogorske nacionalne manjine u BiH uživaju sva ustavom zagarantovana prava i zaštitu, bez ijednog primera diskriminacije na nacionalnoj osnovi.

Narodna skupština RS izražava zabrinutost zbog hapšenja, progona i premlaćivanja episkopa i sveštenika SPC u Crnoj Gori i oštro osuđuje hapšenje, lišavanje slobode i krivični proces koji je pokrenut protiv episkopa budimljansko-nikšićkog i nekoliko sveštenika SPC, navodi se deklaraciji.

U Deklaraciji se ističe da Narodna skupština Republike Srpske u potpunosti podržava sve napore koje čine Mitropolija i eparhije SPC u Crnoj Gori, kako u Crnoj Gori, tako i na međunarodnom planu, u borbi za očuvanje prava na slobodno ispovedanje vere i prava na imovinu SPC.

Milovi poslanici podržali predlog opozicije, posle ukora pritisli pravi taster! Više o tome OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA