Najnovije

RUSKI TENKOVI STIŽU U AFRIKU: Egipatsku armiju pojačava zver sa Urala! (FOTO/VIDEO)

Egipat je potpisao ugovor s Rusijom kojim je obezbeđena licenca za proizvodnju 500 tenkova T-90MS, objavio je Difens blog 27. juna, a prenosi Saut Front.

Ruski tenk (Foto: Jutjub)

Iako je ova kupovina bila u planu još 2017. godine, čini se da se dogovor napokon pomerio sa mrtve tačke.

Pozivajući se na izvore iz ruske odbrambene industrije, Difens blog je objavio da je ugovor potpisalo egipatsko Ministarstvo odbrane i vojne proizvodnje i ruska državna agencija za izvoz oružja Rosoboronekport.

Prema ugovoru koji je navodno potpisan, korporacija Uralvagonzavod izgradiće fabriku za proizvodnju tenkova T-90MS u Egiptu.

T-90MS je značajno unapređena verzija borbenog tenka T-90S. Ovo vozilo je opremljeno motorom od 1130 ks, optikom PNM Sosna-U,  oružnom stanicom na daljinsko upravljanje sa mitraljezom kalibra 7,62 mm UDP T05BV-1, kao i navigacionim sistemom GLONASS.

Zaštita tenka je poboljšana dodavanjem novog eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA) tipa Relikt, koji pokriva veliki deo šasije i kupole.

Ako se potvrdi, kupovina borbenih tenkova T-90MS značajno će poboljšati ofanzivne sposobnosti egipatskih oružanih snaga.

Ugovor će takođe omogućiti Egiptu da stekne veliko iskustvo u proizvodnji i održavanju borbenih tenkova.

Egipat je tokom velikog dela Hladnog rata i predsedničkog mandata Gamala Abdela Nasera zavisio od sovjetske tehnike, pa tako i danas vojska te države poseduje 34 tenkoa tipa T-80, i oko 500 tenkova T-62, od kojih je velika većina rashodovana.

Nakon dolaska na vlast predsednika Anvara el-Sadata, napravljen je otklon od Sovjetskog saveza ka SAD, pa tako okosnicu oklopnih snaga velike arapske republike danas čine američki tenkovi.

To su pre svega tenkovi M1A1 Abrams, oko 1360 vozila, i varijacije oprobanog M60 Patona, kojih u voznom parku egipatske vojske ima oko 1700.

Vojska granatirala položaje neprijatelja u munjevitoj akciji! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA