Najnovije

TERORISTI U IDLIBU OBORILI JOŠ JEDAN SIRIJSKI HELIKOPTER: To su mogli samo sa ovim protivvazdušnim sistemima, evo ko ih je snabdeo! (VIDEO)

U ruralnom području zapadno od Alepa u blizini grada Uram Al-Kubri juče je oboren helikopter sirijskih vladinih snaga, izvestili su turski državni mediji.

Oboren helikopter SAA (Foto: Jutjub)

Al-DŽazira je emitovala snimke oborenog helikoptera sirijskih vazduhnih snaga, a kasnije i mesto pada.

 

Ranije ove nedelje je jugozapadno od grada Sarmina u provinciji Idlib oboren helikopter sirijskog ratnog vazduhoplovstva Mi-17. Borbeni helikopter se zapalilo u vazduhu i pao na teritoru koju kontrolišu teroristi na području sela Kminas. Posada helikoptera u kojem je bio i brigadni general sirijske vojske je poginula.

Juče je oboren još jedan helikopter, gotovo na isti način, odnosno u trenutku dok je leteo iznad područja u kojem su koncentrirane turske snage i rezerve islamističkih militanata za borbe u zapadnom delu Alepa.

Navodno su i ovaj put u pogođenom helikopteru poginula sva tri člana posade.

 

Neposredno nakon obaranja helikoptera su teroristi krenuli u protivnapad i uspeli povratiti nadzor nad dva punkta u zapadnom Alepu.

Prema izvještajima iz zapadnog Alepa, teroristi su, nakon brzog protivnapada u blizini strateške baze 46. pukovnije sirijske vojske, zauzeli Talat Kurtabu i Abu Salim.

U izvještajima se navodi da sirijska vojska nije u potpunosti osigurala ta područja prije protivofenzive terorista, odakle se povukla juče u rano poslepodne.

Slično napadu na Nairab ranije ove nedelje, pre pokretanja operacije su teroristi, podržani od strane Turske, oborili sirijski vojni helikopter u zapadnom Alepu.

Navodno „nije jasno odakle terorističkim skupinama laki protivvazdušni prenosni sistemi“, ali prema nekim izvorima im ih je isporučila turska vojska, uz potvrđene isporuke veće količine protivoklopnih sistema i projektila.

No, usprkos ovom gubitku, snake Damaska su juče ostvarile glavni cilj i oslobodile su bazu 46. pukovnije sirijske vojske, koju su teroristi držali još od 2012. Ova je baza bila važno uporište raznih terorističkih organizacija za njihove napade na grad Alepo i južna gradska područja, posebno na grad Hader, koje godinama brane iranske i snage Hezbolaha.

Nakon žestoke borbe protiv terorista podržanih od turske vojske, snage Damaska su u petak u zoru oslobodile bazu 46. pukovnije, koja se nalazi 12 kilometara zapadno od Alepa, što je morao potvrditi i propagandni izvor sirijskih militanata SOHR iz Londona. U toj bazi su bile turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle, što znači da je sirijska vojska okružila bazu i spočetka nije bilo jasno je li Turcima otvorila koridor za prolaska zapadno prema Idlibu ili ih drži u okruženju, a objavljene su fotografije sirijskih vojnika u bazi.

No, to je manje važno. Ono na što treba obratiti pažnju su sastavi MANPAD (prenosivi protivvazdušni sistem) koje je Turska gotovo sigurno isporučila teroristima, što je s obzirom na prevlast Al-Kaide u Idlibu potpuno bezuman čin. Nakon dva oborena helikoptera i šest oficira vazduhoplovstva koji su nepotrebno izgubili živote u samo nedelju dana, sirijska vojska će promeniti način delovanja i preleta nad Idlibom. No, ko može jamčiti da će teroristi ove sisteme koristiti samo protiv sirijskih helikoptera?

Turska na ovaj način objavila rat Putinu! Više o tome OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA