Najnovije

DANAS KRIZNI ŠTAB DONOSI ODLUKE O NOVIM MERAMA: Restorani, kafići, gradski prevoz... Šta bi prvo moglo pod ključ?

Danas bi Krizni štab trebalo da zaseda iznova i da izađe sa novim setom mera za građane, budući da j situacija izmakla kontroli.

Darija Kisiić Tepavčević (Foto: Jutjub)

Brojka novoobolelih od korona virusa već je drugi dan zaredom premašila 200 novih slučajeva. Ona je već danima u konstantnom porastu, pa nas očekuje i novo zasedanje Kriznog štaba koje bi postojeće mere kojih nije mnogo mogli da pooštre.

Danas bi Krizni štab trebalo da zaseda iznova i da izađe sa novim setom mera za građane, budući da j situacija izmakla kontroli.

- Uveliko se razmišlja šta ćemo dalje. Znajući Vučića, on sigurno neće podilaziti narodu, već je spreman da predloži zaoštravanje mera. Ako se korona ne stavi pod kontrolu, Vučić je spreman da Kriznom štabu predloži ponovno uvođenje nekih od najoštrijih mera - kazao je ranije izvor iz Kriznog štaba.

Šta bi te mere mogle biti?

Prvo i ono što je već uvedeno i očekuje se da ostane na snazi jesu obavezne maske u javnom gradskom prevozu. Situacija sa terena ovih dana pokazuje da se veliki broj ne pridržava ove mere, a nadležni nisu za kažnjavanje nepoštovanja.

Što se tiče zatvorenih prostora, Krizni štab je juče uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije, kao i prodavnice i tržne centre. Da li će se to promeniti i postati obavezno, ostaje da vidimo.

Klubovi pod ključem?

Danima se spekuliše o tome da bi jedna od potencijalnih mera mogla biti i zabrana rada klubovima i diskotekama. To je sinoć, gostujući u emisiji "Hit tvit", kao jednu od mogućih epidemioloških mera najavila i premijerka Ana Brnabić.

- Distribucija obolelih od virusa Covid 19 trenutno je u Beogradu među mlađom populacijom, uzrasta između 20 i 40 godina - rekla je pre dva dana direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", Verica Jovanović.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se distribucija obolelih ne može zaustaviti u klubovima zbog intenzivnih kontakata, tako da se može očekivati da zabrana rada bude upravo za diskoteke.

Restorani skraćeno?

Takođe, kad smo kod zatvorenog prostora, ugostiteljski objekti su oni u kojima su se u prethodnom periodu organizovale proslave, venčanja, krštenja, ali i maturske večeri na kojima je dolazilo do velikog broja zaražavanja i širenja korona virusa.

- Sve je krenulo sa nepoštovanjem mera, organizacijom privatnih žurki, prisnije komunikacije, ali i derbija Partizan - Zvezda, gde nisu ispoštovane mere distance - rekao je juče epidemiolog Branislav Tiodorović.

Mediji su u prethodnim danima spekulisali da bi moglo da se desi da se ogranični rad ugostiteljskim objektima do 23 sata.

Maske obavezne u zatvorenom?

Zaključili smo da je zatvoreni prostor svi članovi Kriznog štaba posmatraju kao problematičan, pa je moguće da nas očekuje ograničavanje broja ljudi u svim zatvorenim prostorima.

Podsećamo, u Srbiji je na korona virus juče je testirano 4.905 osoba, a registrovano je 254 novozaraženih. Preminule su tri osobe.

O sukobu u Kriznom štabu čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA