Najnovije

IZUZETNO OPASNO ORUŽJE STIGLO U LIBIJU! Snimljen kineski ubica aviona, jedna činjenica je posebno opasna (FOTO)

Snage lojalne libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva (VNJ), navodno su primile pošiljku naprednih ručnih prenosivih sistema protivvazdušne odbrane.

Opasno oružje stiglo u Libiju (Foto: Jutjub)

Naime, juče su se na Tviteru pojavile fotografije boraca VNJ koji u rukama drže PVO bacače kineskog porekla QW-1. Stručnjaci sugerišu da su na slikama naprednije verzije, ili QW-1M ili QW-18.

QW-1 su raketni sistemi koji se katakterišu kao "all aspect". To znači da mogu da se lansiraju protiv repa vazdušne mete, ali i protiv letelica koje lete pravo ka lanserima ili u bočnom zahvatu.

Svi QW-1, QW-1M i QW-18 su vođeni infracrvenim glavama za navođenje i imaju operativni domet do 5 km, a plafon leta od 4 km.

Na tviteru su se pojavile tvrdnje da je to oružje VNJ isporučila Turska, koja je u poslednjih nekoliko meseci pojačala podršku za vladu iz Tripolija.

Turska vojna pomoć sve više stiže na sever Afrike kao odgovor na moguću egipatsku intervenciju čiji bi cilj bio spašavanje Libijske nacionalne armije maršala Kalife Haftara.

Sa druge strane, vojnici VNJ uglavnom nisu dovoljno dobro obučeni za korišćenje ovako naprednog oružja, a posebnu opasnost predstavlja činjenica da QW-1 može da se koristi i za obaranje civilnih aviona.

U godinama posle pada Gadafija, SAD su potrošile velike količine novca za prikupljanje i uništavanje ovog tipa oružja koje je ostavila bivša libijska vojska.

Ispovest vojnika koji je udaljen iz Vojske CG zato što je Srbin pročitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA