Najnovije

Nemačka formira savez za vakcinu protiv korona virusa!

Države koje su među osnivačima Evropske unije udružuju snage radi postizanja najbržeg i najboljeg mogućeg rešenja protiv virusa.

Koronavakcina (Foto: pixabay. com)

Nemačka i još tri države članice Evropske unije formiraju savez koji bi osigurao pristup i poštenu distribuciju vakcine protiv korona virusa širom sveta kad bude pronađena i odobrena, piše dnevnik Handelsblat, prenosi Hina.

List citira nemačkog ministra zdravstva Jensa Spana i njegove kolege iz Francuske, Italije i Holandije, koji su u pismu Evropskoj komisiji napisali da je pristup vakcini "danas jedno od najvažnijih pitanja za Evropsku uniju".

Zbog toga te države, koje su među osnivačima Unije, udružuju snage "radi postizanja najbržeg i najboljeg mogućeg rezultata pregovora s ključnim igračima u farmaceutskoj industriji".

Žele sprečiti scenarij u kojem bi u utrci za vakcinu protiv korona virusa Evropska unija izgubila od Sjedinjenih Američkih Država i Kine, piše list.

Američka nastojanja i evropske sumnje

Nastojanja američkog predsednika Donalda Trumpa da SAD prvi dobije pristup vakcini i time sebi osigura povrat milijardi dolara uloženih u farmaceutske kompanije u Evropi pobuđuju sumnje, piše Handelsblat.

SAD je osigurao gotovo trećinu od prvih milijardu doza planirane eksperimentalne vakcine protiv KOVID-a 19 tako što je obećao uložiti 1,2 milijarde dolara.

Svetske sile trude se pronaći lek i vakcinu kako bi oporavile svoje ekonomije i vratile milione ljudi na posao.

Pozivajući se na izvore iz vlade, Handelsblat piše da Nemačka, Francuska, Italija i Holandija razgovaraju o novcu za istraživanje i garancijama za kupovinu vakcine s nekoliko farmaceutskih kompanija, među kojima je AstraZeneka.

Evropa mora izgraditi "tržišnu silu" kako bi preživela u borbi za vakcinu, piše list.

Četiri države razgovaraju i s Velikom Britanijom, Norveškom, Singapurom i Japanom o mogućoj saradnji u području razvoja i distribucije vakcine.

SZO traži ravnopravnost pri raspodeli leka

Svetska zdravstvena organizacija takođe je pokrenula globalnu inicijativu za ubrzani razvoj i ravnomernu distribuciju vakcine, dijagnostike i tretmana protiv KOVID-a 19.

Inicijativa pod nazivom "ACT Acelerator" pokrenuta je kako bi se na međunarodnom nivou ubrzale i koordinirale procedure za razvoj i testiranje vakcine i lekova protiv novog korona virusa.

Glavni direktor SZO Tedros Adhanom Gebreyesus kaže kako je podjednako važno da sredstva za borbu protiv te bolesti, kad jednom budu dostupna, budu ravnomerno raspodeljena svima u svetu.

"Naša je zajednička obaveza osigurati da svim ljudima budu dostupna sva sredstva u borbi protiv KOVID-a 19", rekao je Gebreyesus.

Pročitajte OVDE    kakva nam sada epidemija preti?

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA