Najnovije

NAŠA ZEMLJA USVAJA SVEMIRSKI PROGRAM SA KINOM! "Cilj nam je da se na letelicama nađe zastava Srbije"

Danas je između Srbije i Kine potpisan Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirnodopske svrhe.

Kineska raketa (Foto: Jutjub)

Memorandum su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan DŽang, tokom video-konferencijskog sastanka.

Ministar Popović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma koji će, prema njegovim rečima, imati visoku upotrebnu vrednost za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane u Republici Srbiji.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Republike Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

"Naši partneri iz Kine spremni su da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija. Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju, koju je iskazao gospodin DŽang, pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naše dve zemlje", naveo je Popović.

Predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan DŽang kazao je da je Srbija stari prijatelj Kine.

"Potpisivanje memoranduma je u zajedničkom interesu obe zemlje i predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija. Nadam se da će ova oblast ubuduće zauzimati značajno mesto u planu ekonomske saradnje Kine i Srbije na dobrobit naših građana", rekao je DŽang.

On je istakao da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.

"Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije", rekao je DŽang.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine i drugo.

Grčki ministar odbrane: Spremni smo za sukob sa Turskom! Više o tome OVDE.

Izvor: Rina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA