Najnovije

PRIPREME U PUNOM JEKU! Mi i Belorusi jedini iz Evrope na paradi pobede!

Jedini ešalon koji na velikoj vojnoj paradi zakazanoj za 24. jun na Crvenom trgu u Moskvi neće marširati prepoznatljivim ruskim paradnim korakom biće - Garda Vojske Srbije. Naši gardisti predstavljaće, uz belorusku, jedinu evropsku vojsku koja će učestvovati na ovom događaju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće, po svemu sudeći, jedini državnik van Zajednice nezavisnih država koji će uveličati 75-godišnjicu pobede nad fašizmom.

Parada pobede u Moskvi (Foto: ria.ru)

U ritmu čuvene ruske pesme "Kaćuša", trasom dugom 280 metara, preko pločnika Crvenog trga, strojevim korakom srpske vojske prodefilovaće 75 plavih gardista, koji će, prema planiranom scenariju, nastupiti u pešadijskom podešelonu gostujućih armija. Vojska Srbije nastupiće u svojim tradicionalnim uniformama i sa reprezentativnim poluautomatskim puškama "papovkama". Jedini dodatak na odeći gardista, koji je obavezan na ruskim paradama, biće crno-narandžasta traka - Georgijevska lenta, koja se nosi kao znamenje ratne sreće i pobede.

Srpske vojnike u Moskvu će povesti potpukovnik Dragan Jakovljević, koji će komandovati srpskim ešalonom u defileu.

Elitna jedinica Vojske Srbije u beogradskoj kasarni "Dedinje" već nekoliko dana se priprema za nastup na paradi u Moskvi. Izbor učesnika je napravljen, sačinjen je plan puta, a usaglašeni su i svi detalji nastupa.

- Veliko je zadovoljstvo predstavljati Srbiju i njenu vojsku na Danu pobede. Ovaj događaj prati ceo svet i svakom gardisti je san da učestvuje u njemu. Gardi je ukazana čast da predstavlja našu zemlju. Zadatak koji smo dobili izvršićemo na najbolji način - poručuju u Gardi Vojske Srbije.

Proslava 9. maja - Dana pobede u Rusiji, odložena je zbog epidemije, pa će biti održana 24. juna, na dan kada je 1945. održana pobednička parada Crvene armije. Prema najavama, na njoj će učestvovati 14.000 ruskih vojnika, više od 220 jedinica vojne tehnike, 55 aviona i helikoptera. Među ešalonima biće i pripadnici Oružanih snaga iz 19 zemalja.

- Kažu da svaki ruski vojnik mašta o tome da postane general i učestvuje u paradi na Dan pobede. Dostojno ćemo predstaviti našu zemlju i vojsku - ne kriju zadovoljstvo gardisti, koji će za desetak dana otputovati u Rusiju.

Prema planovima, u Moskvi ih čeka samostalno, pa kolektivno uvežbavanje paradnog koraka, kao i učešće u generalnoj probi. Srpski oficiri i vojnici biće smešteni u jednom od reprezentativnih vojnih objekata ruske vojske, gde će imati odlične uslove za pripreme za defile.

Garda Vojske Srbije učestvovala je na paradi povodom Dana pobede i 2015. godine, a s jeseni iste godine nastupila je na istom događaju u Pekingu. To su dva najzapaženija nastupa u inostranstvu elitne jednice naše vojske, mada su gardisti tokom prošle decenije marširali i u Parizu i Tripoliju.

Bačene zastave trećeg rajha

Vojna svečanost zakazana je simbolično za 24. jun, na dan kada je 1945. održana prva parada Crvene armije posle pobede SSSR u Drugom svetskom ratu. Istorija pamti ovaj događaj po primanju raporta generala Georgija Žukova, defileu branilaca ruskih gradova, ali i po iznošenju i spuštanju na tlo zaplenjenih ratnih zastava Trećeg rajha. Poseban vod crvenoarmejaca je nemačka znamenja izneo na Crveni trg, posle čega je usledio gest bacanja na zemlju. Hitlerove zastave ruski vojnici nosili su u rukavicama, koje su posle parade - spaljene.

Rumunija i Srbija prednjače po brojnosti, Mađarska po modernizaciji! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA