Najnovije

DOKUMENT KOJI JE PREKINUO NATO AGRESIJU: Pre 21 godinu potpisan je Kumanovski sporazum

Pre 21 godinu, na današnji dan, potpisan je Kumanovski sporazum koji je označio kraj NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

NATO agresija na SRJ (Foto: Jutjub)

Ovaj dokument podrazumevao je, između ostalog, povlačenje vojske i policije sa Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je i Rezoluciju 1244.

Za jedne je Kumanovski sporazum dokaz kapitulacije, za druge dokument mira, neki ga gledaju kao istorijski sporazum, a šta je ovaj dokument zaista značio našoj zemlji, i danas je predmet polemike.

Posle 5 dana pregovora postignut dogovor

Potpisnici dokumenta o vojno-tehničkoj saradnji, bili su, u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR britanski general Majkl DŽekson, a ispred SR Jugoslavije policijski general Obrad Stevanović i general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović.

Rezultate pregovora, koji su trajali 5 dana saopštio je Britanac u 23:45 časova izlaskom ispred vojnog šatora. Pred novinare je pored britanskog generala izašao i general-pukovnik Svetozar Marjanović, kako bi obavestio srpsku javnost o prestanku rata.

- Razgovori su bili teški, ali smo konačno uspeli da potpišemo sporazum o miru, što znači da je rat prestao. Međunarodne bezbednosne snage će biti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija sa preuzetim obavezama da obezbede potpuni mir na prostoru Kosova i Metohije - rekao je tada on.

Aerodrom ograđen bodljikavom žicom, lokacija čuvana kao vojna tajna

Pregovori su, prema prvobitnom planu, trebali da se vode na Kosovu, ali je delegacija međunarodnih snaga ostala s makedonske strane iz bezbednosnih razloga. Zato se delegacija iz Beograda uputila ka mestu Blace, na području Kumanova.

Preusmereni su ka lokalnoj seoskoj kafani "Evropa 93", gde ih je čekalo nekoliko stotina novinara.

Pregovarački tim NATO-a je pritiska našu stranu da se sporazum potpiše za nekoliko sati, ali svaki član beogradske delegacije imao je mobilni telefon za vezu sa Miloševićem i njegovim saradnicima, tako da su razgovori iz kafane nastavljeni u francuskoj bazi, na aerodromu Adži tepe, nekoliko kilometara od Kumanova.

Što se odabira lokacije tiče, ona je bila strogo čuvana tajna, a instruktor letenja Dragan Sazdovski, u ranijoj izjavi za Novosti, rekao je da se seća kako su tada morali da napuste aerodrom i presele se u Štip dok je francuska NATO jedinica koristila aerdrom.

- Sve je bilo ograđeno bodljikavom žicom, niko nije smeo da priđe do aerodroma. Izgrađena je pista koju i danas koristimo, a o ovde baš na ovom mestu postavljen je taj čuveni šator gde je potpisan sporazum - rekao je Sazdovski.

Uprkos sporazumu borbe na Paštriku nastavljene

Uprkos potpisanom sporazumu, na Paštriku su nastavljene borbe i trajale su narednih nedelju dana. Stojan Konjikovac, načelnik operativnog organa 549. brigade 1999. godine i general u penziji seća se da je na samoj granici bilo sporadičnih dejstava i nepoštovanja sporazuma od samih neprijatelja, dok komandant iste brigade Božidar Delić dodaje da su informaciju o potpisivanju sporazuma imali istog dana.

U ranijim izjavama za medije, prepričavali su kako su vojnici i profesionalni pripadnici skoro u potpunosti sa negodovanjem prihvatili vest o potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

- Lično sam bio iznenađen, očekivao sam da će vojska biti vesela. Međutim, nijedan vojnik se nije radovao, svi su tražili objašnjenje zašto se povlačimo ako smo već slomili njihovu operaciju "Strela" - izjavio je Delić.

U Kumanovu je dogovoren i rok od 11 dana za operaciju povlačenja policije i vojske sa Kosova. Za njima je krenulo i više od 100.000 ljudi koliko je tih dana napustilo svoje domove.

Ceo tekst Kumanovskog sporazuma danas dostupan na sajtu Vlade Srbije

Najznačajne odredbe Kumanovskog sporazuma su bile:

- prekid neprijateljstava između NATO snaga sa snagama VJ i srpskom policijom;
- povlačenje VJ i policije Srbije sa prostora Kosova i Metohije u periodu od 11 dana;
- uspostavljanje zone bezbednosti od administrativne granice sa Kosovom i Metohijom;
- obaveza snaga Kfora da razoružaju OVK-a.

Kompletan tekst Sporazuma nalazi se na sajtu Vlade Srbije.

Kruže fotografije pada ministarke Mihajlović na gradilištu, evo šta je prava istina! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA