Najnovije

ZAKUVALI DVE KATASTROFE! Skoplje grca, Albanci preuzeli vlast, pa za kratko vreme napravili cirkus od zemlje: Nije samo korona problem

Profesor politikologije na Univerzitetu "Ćirilo i Metodije" u Skoplju Nenad Marković ocenio je da trenutna situacija u Severnoj Makedoniji nije dobra i da ne ide u dobrom smeru ni sa epidemiološkog, ni sa društveno-političkog stanovišta.

Skoplje (Foto: Ria)

"U Makedoniji se nisu poštovale preporuke za uzdržavanje od velikih porodičnih skupova", kaže Marković i napominje da pored pored albanskih, odnosno većinski muslimanskih opština, veliki broj zaraženih i u "makedonskim" , Štip, Centar i Aerodrom u Skoplju..

On kaže da je do pogoršanja zdravstvene situacije i povećanja broja novoobolelih u toj državi poslednjih dana došlo iz nekoliko razloga, od kojih izdvaja neodgovoran pristup stanovništva, nedisciplinu u pridržavanju mera nadležnih tokom obeležavanje meseca Ramazana što, kako kaže, ne bi smelo da dovede do daljeg porasta animoziteta između dve etničke zajednice, Makedonaca i Albanaca.

On ukazuje i na još jednu činjenicu - loš odnos između države i religioznih zajednica.

To je, kako kaže, dovelo i do odluke da se otvore džamije "bez da se konsultuje bilo ko" i da se održi molitva u skopskoj džamiji povodom Bajrama.

Odgovarajući na pitanje o političkoj situaciji u Makedoniji, kaže da smatra kao jako loše što se još uvek ne sastaje Sobranje.

"Svakako, izbori moraju da se održe u julu ili avgustu, bez obzira na epidemiološko stanje. Počelo je poslednjih dana da se govori o tzv. vladi nacionalnog spasa, koja bi se suočila sa pandemijom i koja bi rešila velike ekonomske probleme i potom, pripremila zemlju za normalne tokove. Ipak, zasad nema preteranog odjeka na tu ideju", napominje Marković.

Povodom istupa lidera albanske vladajuće stranke u Severnoj Makedoniji - DUI, Alija Ahmetija da je došlo vreme da sledeći premijer te zemlje bude etnički Albanac, Marković ističe da Ahmeti pokušava da ucenjuje jer zna da ni SDSM ni VMRO-DPMNE neće pobediti sa velikom razlikom na izborima.

"On pokušava da poveća svoj ucenjivački kapacitet. Istovremeno, problem za mogućeg premijera Albanca iz njegove stranke je taj što je dobio ''šamar'' od drugih albanskih opozicionih stranaka", koje su ga podržale 2017. godine a samo on politički profitirao.

"Sada su mu poručili da prestane da sanja i da ''prodaje'' populističke teze. A, to su učinili i vodeći albanski intelektualci u Severnoj Makedoniji", precizirao je Marković.

Makedonija

On objašnjava da čak ni "makedonske" stranke nemaju problem sa time da premijer bude etnički Albanac, već da je posredi to da je DUI predugo na vlasti i da, kako kaze, pokazuje veliki umor.

"U pitanju je stranka prema kojoj svi gube strpljenje. Danas je bio zanimljiv naslov u novinama - da DUI otvara velika pitanja, ali zatvara svoja vrata za koalicije. Ovakvom ili sličnim izjavama definitvno smanjuje koalicioni kapacitet", zaključio je Marković.

Pročitajte OVDE   zašto je Tompson u velikom problemu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA