Najnovije

AMERIČKO VOJNO TRŽIŠTE PADA U RASULO: Kineski "duh borac" nadmašio F-35! Vašington polako ispada iz trke za naoružanje!

Stručnjaci očekuju da će kineski „Šeniang J-31“ u budućnosti ostvariti brzi napredak na međunarodnom tržištu, a mogao bi i da ukrade svetla sa američkog F-35.

J-31 (Foto: Jutjub)

Prema veb stranici „Nacionalni interes“, šef vodeće kineske odbrambene kompanije pre nekoliko godina pohvalio se da kineski stelt lovac J-31 definitivno može oboriti lovac F-35 Lajtning.

Citirajući Lin Zuming-a, predsednika kineske vazduhoplovne industrije (AFIC), intervju na državnoj TV, Nacionalni interes je rekao da čvrsto veruje da će J-31 uspeti da obori F-35 u borbama.

Lin je dodao da će se J-31 nadmetati sa F-35 na globalnom tržištu, čime će se drugi stelt borac u Kini pojaviti kao jeftina alternativa američkim avionima pete generacije.

Ovaj borbeni avion ima za cilj da pruži napredne odbrambene sposobnosti u podršci, vazdušnim napadima i operacijama u vazduhu, koje se mogu koristiti za suzbijanje protivničke odbrane.

Avion je dužine 16,9 metara i visine do 4,8 metara, s težinom od oko 17 tona kada je prazan i maksimalnom težinom poletanja od 25 tona, avion može obavljati misije na srednjim i malim visinama.

J-31 stelt borac takođe može biti opremljen jednim unutrašnjim topom, dva unutrašnja odeljka za naoružanje u trupu i tri čvrste tačke nošenja na oba krila, a svaki unutrašnji odeljak za oružje može da smesti do dve rakete.

Model aviona izložen je na kineskoj međunarodnoj izložbi vazduhoplova i svemira (China Aviation Exhibition) koja se održala u Zuhaiu u novembru 2012. godine, a prototip J-31 obavio je probni let tokom avionske izložbe u Zuhaiu u novembru 2014. godine.

Kineski zvaničnici su mnogo pre prelaska iz Zuhai Airsov-a počeli da upoređuju J-31 sa F-35, ukazujući da se on može takmičiti sa američkim borcem na međunarodnim tržištima.

Na primer, u avgustu 2013. godine, Pipls Deili, službeni list Komunističke partije Kine, objavio je članak u kojem se pretpostavlja da „avion J-31 predstavlja ozbiljnu pretnju američkim proizvođačima oružja“.

Što se tiče sposobnosti J-31 da gađa američke F-35, većina stručnjaka se slaže da je prerano znati.

Da li je Ukrajina raketirala Rusiju, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA