Najnovije

U REGIONU SE PRAVI NAJVEĆA VOJNA BAZA ZA OBUZDAVANJE RUSIJE! Pentagon doneo strategiju: Rađa se novo čvorište za operacije istočne Evrope!

U okviru novog vojnog budžeta za 2021. godinu Pentagon je zatražio izdvajanje 130,5 miliona dolara za modernizaciju i proširenje aviobaze Kimpija-Turziji u Rumuniji za raspoređivanje većih snaga američkog Ratnog vazduhoplovstva, pokazuje dokument koji razmatra Kongres.

Američka vojska (Foto: marines.mil)

Ratna mornarica SAD planira da pretvori ovu bazu u glavno čvorište za operacije u jugoistočnoj Evropi i u regionu Crnog mora.

Rekonstrukcija aviobaze je najveći infrastrukturni projekat Pentagona u inostranstvu u okviru programa „Evropska inicijativa obuzdavanja“ koju je u junu 2014. godine usvojila američka administracija radi obuzdavanja Rusije.

Konkretno, na aviobazi Kimpija-Turziji, između ostalog, predviđa se proširenje piste za sletanje teških aviona, izgradnja novih mesta za parkiranje velikog broja lovaca, dodatnih rezervoara za gorivo i skladišta za tehniku i naoružanje. Osim toga, tamo će biti postavljen savremeni sistem za kontrolu vazdušnog prostora i kontrolu letova.

Nakon završetka rekonstrukcije aviobaza će moći da prihvata, privremeno stacionira i kontroliše letove različitih tipova aviona koje poseduju članice NATO-a.

"Aviobaza Kimpija-Turziji je od ključnog značaja za Evropsku komandu i njene vojne komponente reagovanja na promenu situacije u oblasti bezbednosti u Evropi", navodi se u zahtevu američkog vazduhoplovstva za dobijanje sredstava iz budžeta u 2021. godini.

Poslednjih godina Evropska komanda američke vojske ulaže značajna sredstva u modernizaciju aviobaza u Rumuniji, međutim do sada se najviše ulagalo u aviobazu "M. Kogelničanu" kod Konstance.

U okviru drugih građevinskih projekata Pentagona koji se finansiraju iz programa "Evropska inicijativa obuzdavanja", vojni budžet za 2021. godinu predviđa i izdvajanje 59 miliona dolara za modernizaciju infrastrukture morske baze u Rotu (Španija) i 36 miliona dolara, odnosno 25 miliona dolara za modernizaciju aviobaze Ramštajn, gde se nalazi američka komanda u Evropi i Špangdalem u Nemačkoj.

Kako se očekuje, za program "Evropske inicijative obuzdavanja" u američkom budžetu za narednu godinu biće izdvojeno ukupno 3,8 milijardi dolara.

Koje su crne prognoze ruskog šefa diplomatije, saznajte OVDE!

Izvor: Alo

 

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube