Najnovije

"NEMA TU LJUBAVI": Vučić i Ivanov zaratili sa Šiptarima na Brdu-Brionima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa "Brdo- Brioni" da u regionu nema ljubavi, ali da postoji potreba da se razgovara i čuva mir i stabilnost.

Vučić u Brdu (Foto: predsednik.rs)

Vučić je u izjavi za medije u Brdu kod Kranja rekao da je zajedno sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim razmenio "teške i oštre reči sa albanskim predstavnicima", ali da je i to bolje nego da se takve stvari prenesu na ulice. Predsednik Srbije je rekao da ne pamti tako oštru i tešku diskusiju sa Hašimom Tačijem, ali da je, zajedno sa Ivanovim, nedvosmisleno pokazao šta je istina u ponašanju ljudi iz Prištine i zagovaranju "velike Albanije". - Pokušali su da kažu da su to izmišljotine Beograda i moram da kažem da je makedonski predsednik Đorđe Ivanov u potpunosti podržao sve argumente koje sam izneo i bio veoma oštar, tako da je nekome izgledalo kao da smo pravili blok Srbija i Makedonija protiv dvojice albanskih predstavnika, što nije bio slučaj - rekao je Vučić. On je ipak naglasio da je dobro što je rasprava bila oštra i otvorena i što znamo da će biti potrebno mnogo truda da se uloži kako bi svi u Evropi i svetu razumeli poziciju Srbije. - I danas sam im rekao da mi razumemo da Albanci Kosovo smatraju nezavisnim, ali da oni moraju da uđu u naše cipele i da razumeju da Srbija ne smatra Kosovo nezavisnom državom i da oko toga nema nikakve saglasnosti - rekao je Vučić.


Sastanak lidera bivšeg SFRJ-a u Brdu kod Kranja (Foto: predsednik.rs) Predsednik je dodao da je najvažnije da svi dobro razumeju da probleme treba rešavati dijalogom.

Nema ljubavi, ali...

Vučić je rekao i da je nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer rekao da svi, kada odu kod predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, govore o ljubavi u regionu, koje nema. - Ali ima potrebe da se razgovara i čuva mir i stabilnost, ali to nije ljubav. Imamo dramatično različite interese koji će postojati i u budućnosti, dobro je da ih na takav način definišemo i tu nikakve ljubavi nema - zaključio je Vučić. Govoreći o diskusiji sa Tačijem, Vučić je rekao da je bilo i smešnih optužbi, poput unutrašnjih političkih argumenata, gde su albanski predstavnici govorili kakav je odnos srpskih vlasti prema civilnom društvu i sve ono što može da čuje od svojih političkih protivnika u Beogradu. - Na to se nasmejete i onda sam im odgovorio sve što sam znao o Ramušu Haradinaju i o svima drugima, na šta nema odgovora sem da kažu da ga ni Haški tribunal nije osudio - rekao je Vučić.

Kako izaći iz ekspres lonca

Vučić je rekao i da je tražio da Srbija konačno dobije "nešto ohrabrujuće sa nivoa Evropske unije, jer i Srbi i Makedonci kao u pretis loncu čekaju nešto dobro da dobiju kao rešenje". - Ostaje da se vidi šta je to pred nama, ali dobro je da smo imali prilike da jedni druge upoznamo, jer su glupi i dosadni sastanci na kojima ponavljamo jedno isto, a kada se raziđemo krenu žestoke optužbe i sasvim drugačija argumentacija - rekao je Vučić. Oštra diskusija, primetio je Vučić, takođe je put ka smirivanju tenzija u regionu. - Bar smo otvoreno razgovarali. Bolje je da tako razgovarate nego da se međusobno lažemo, zato je ovakav razgovor uvek bolji od onog u kojem je sve divno, a posle čujete druge priče. Bolje je što više teških razgovora da imate, to će manje teških posledica da imate na terenu - smatra Vučić.

Rekli vam Rusi

Upitan da li je, kao što je najavljivao, bilo reči i o zajedničkom tržištu, Vučić je rekao da je i tu došlo do sukoba sa Tačijem koji je, nakon izjava prištinskog "ministra spoljnih poslova" Envera Hodžaja da je to ruska ideja, rekao da je to ideja stvaranja mini-Jugoslavije. - Rekao sam im da prekinu sa tim besmislicama, da Rusi o tome ne znaju ništa i nemaju ništa, i da ne izmišljaju u svemu Ruse, jer je to moja ideja. Ruse niti sam pitao, niti su mi tražili da im objašnjavam, niti mi je bilo ko šta tražio. Tačiju sam rekao da ne izmišlja, da to ima veze sa ekonomskim povezivanjem - rekao je Vučić. Kako je objasnio, u odnosu na CEFTU, ideja zajedničkog tržišta je da se u regionu izjednače poreske i carinske stope koliko god je to moguće, kako bi se omogućio najbrži mogući promet preko granica zemalja zapadnog Balkana i administrativnih linija na Kosovu. - Ideja je da pokušamo da izjednačimo i subvencije za dolazak stranih investitora, na naše teritorije, jer kada to uradimo imaćemo jedinstveno tržište i privućićemo najmanje tri puta više investitora nego što ih ima danas - rekao je Vučić. Dodao je da bi Srbija, koja ima više stranih investicija od ostalih, privukla možda dva puta više, a ostali 3-4 puta više. - A kada neko neće da sluša nego je a priori protiv toga jer je to predložila Srbija, postoji ta mantra da šta god predloži Srbija, rekla im je Rusija... i to jeste moja ideja i neću da odustanem od nečega zato što se nekome ne sviđa jer dolazi iz Beograda - poručio je Vučić. Naveo je i da su ostali lideri gledali šta se zbiva, ali da je dobro što je Štajnmajer mogao da čuje drugačije argumente. - Pričali smo o pozivnim brojevima, regionalnoj policiji, o pravosuđu, mi smo ispunili sve iz Briselskog sporazuma. A po jednom i najvažnijem delu Briselskog sporazuma, Zajednici srpskih opština, oni nisu ništa uradili, a prošlo je više od četiri godine. Ne postoji niko ko može da kaže da to nije tačno - zaključio je Vučić. Možda će se ovakva Vučićeva retorika promeniti, ukoliko dođe do promene Ustava Srbije, a upravo je predsednik i pokrenuo javnu raspravu po tom pitanju, i čemu više možete da pročitate OVDE.  Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Susret predsednika bivših republika SFRJ-a i Hašima Tačija u Brdu kod Kranja:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA