Najnovije

ZDRAVSTVENI SISTEM JE NA IVICI IZDRŽIVOSTI! Doktor Tiodorović upozorio Srbiju na haos koji sleduje

Dr Branislav Tidorović kaže da se za nekoliko dana može očekivati da se nesigurna situacija u Nišu promeni i da će se to odraziti pre svega na one koji nisu nosili zaštitne maske i držali distancu. Kaže i da je u Kliničkom centru trenutno više od 320 pacijenata, od toga je 10 na respiratorima, što je gotovo dupliran broj.

Doktor Tiodorović (Foto: Jutjub)

U Vranju je, kaže, nepovoljna situacija sa prelazom u vanrednu, a zdravstveni sistem u ovom gradu je prenapregnut. Zaječar je, s druge strane, u stabilnoj situaciji, a pod kontrolom je i Leskovac.

- Celokupna jugoistočna Srbija je, kao i ostatak Srbije, u situaciji koja se menja iz dana u dan, a opadanje broja zaraženih možemo očekivati od naredne nedelje, i to ako se mere budu primenjivale – kaže dr Tiodorović za Pink.

Zdravstveni sistem je, kako kaže, preopterećen, prenapregnut i na ivici izdrživosti. Kaže da su i građani na ivici izdrživosti, jer sve ovo predugo traje.

Dodaje da bi, ako hoćemo da sačuvamo zdravstveni sitem, trebalo promeniti strategiju u bolnicama. Smatra da bi bilo dobro lečiti pre svega najteže i srednje teške bolesnike, a one bez većih problema slati kući.

- Svako, bez obzira na to kojoj političkoj orijentaciji pripada, mora biti svestan da svako odgovara za svoje zdravlje – kaže dr Tiodorović.

Apelovao je na građane da se ne okupljaju, da politiku ostave po strani, a sve kako bi se zdravstveni sistem rasteretio.

- Nemamo utisak da su svi svesni situacije. Mogu da razumem mlade i želju za provodom, samo neka se pridržavaju mera. Međutim, neretko ti isti ljudi za nekoliko dana dolaze u kovid ambulante, a pojedini moraju biti i hospitalizovani. Zasad imamo dovoljno postelja za građane Niša i građane okolnih gradova, a imamo i koncepciju za prijem u drugim centrima – u bolnici u Aleksincu, u Gamzigradskoj Banji. Ovakvim strateškim prilazom posvetićemo se bolesnima i onima sa tegobama – navodi Tiodorović.

Ako se mere poštuju, stabilizacija se očekuje od vikenda

Stabilizaciju, kaže, možemo očekivati sa opadanjem pika, odnosno ne pre vikenda.

- Ako se svi budemo ponašali odgovorno, onda možemo očekivati od vikenda, odnosno sledeće nedelje, stabilizaciju stanja – kaže doktor.

Ekskluzivni snimak iz kabine ruskog Su-25 pogledajte OVDE.

Izvor: Pink

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA