Najnovije

"NEMA VIŠE POVLASTICA" Tramp im ukinuo status! Novi brutalan potez američkog predsednika

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim će se, kako je rekao, kazniti Peking zbog "opresivnih djela" u Hong Kongu i izvršno naređenje kojim se okončava preferencijalni tretman za autonomnu kinseksu teritoriju, uključujući posebne trgovinske aranžmane.

Tramp (Foto: flickr. com)

Tramp je na konferenciji za štampu saopštio o potpisivanju zakona za Hong Kong, kojim će se, kako je rekao sankcionisati kineski pojedinci i organizacije uključene u "gašenje slobode Hong Konga".

Zakonu se pridružulo i novo izvršno naređenje kojim se Hong Kongu oduzima njegov poseban status, a Tramp je dodao da će se teritorija "sada tretirati isto kao i kontinentalna Kina - nema posebnih privilegija, posebnog ekonomskog tretmana i izvoza osetljivih tehnologija". Tramp je napomenuo da to znači jedan konkurent manje za SAD.

Veći deo svog obraćanja iskoristio je za napad na svog rivala na novembarskim izborima, bivšeg potpredsednika DŽoa Bajdena, tvrdeći da su on i Barak Obama dozvolili Pekingu da koristi prednosti SAD-a.

"DŽo Bajden je podržao ulazak Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju, jednu od najvećih geopolitičkih i ekonomskih katastrofa u svetskoj istoriji", rekao je Tramp, insistirajući da je bivši potpredsednik dao "poklon" Komunističkoj partiji Kine.

On je takođe na zub uzeo kineskog telekom giganta "Huaveja", rekavši da predstavlja "veliki bezbednosni rizik" i da je lično "uverio mnoge zemlje" da izbegnu tehnologiju kompanije. Pored Kine, Tramp se osvrnuo i na EU, naglasivši da ona ne služi američkim interesima.

I novi zakona i prateća naredba dolaze usred napetosti između Vašingtona i Pekinga, dok je Trampova administracija poslednjih meseci pojačala retoriku i političku ofanzivu protiv Kine

Nakon što je dobio zadatak da proceni status autonomije Hong Konga prema zakonu donesenom prošle godine, Stejt department je u maju saopštio da je ta teritorija "zaista izgubila slobodu" od strane Pekinga, obećavši da će joj oduzeti poseban trgovinski i diplomatski odnos sa SAD-om, što je realizovano Trampovom naredbom.

Kina je u više navrata osudila takve poteze kao što su mešanje u unutrašnje stvari, te upozoravala na recipročne mere, te je američkim zakonodavcima nedavno nametnula zabranu putovanja posle nove runde sankcija kineskim zvaničnicima.

Ruski avioni presreli američke špijunske letelice. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA