Najnovije

Ova zgrada u centru Beograda čuva tajnu poslednjih Obrenovića: Bela lepotica gde su se sastajali ljubavnici

Za preko sto godina od kako postoji muzička škola "Stanković" mnogo je umetnika svetskog glasa prošlo kroz njene učionice. Ipak, lepa zgrada u ulici Kneza Miloša skriva još jednu tajnu - nekada davno kralj Aleksandar Obrenović ovde je dolazio na tajne sastanke sa svojom tadašnjom ljubavnicom Dragom.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Stotine učenika prošlo je kroz vešte ruke profesora muzičke škole "Stanković". Neki od njih, i učenici i profesori, stekli su svetsku slavu. Prvi direktor škole bio je Stanislav Binički.

Pa ipak, istorija dvospratnice na adresi Kneza Miloša 1a počinje još i pre osnivanja prestižne muzičke institucije. A, ako je verovati tračevima i abrovima beogradske čaršije s početka 20. veka, ona je bile i te kako interesantna.

Prvobitna kuća je podignuta devedesetih godina 19. veka kao prizemni stambeni objekat. Ovo nije moguće sa sigurnošću tvrditi, ali legenda kaže da je kuća prvo pripadala Filipu Hristiću, tadašnjem predsedniku Vlade.

Ipak, ono što se u njoj događalo na početku 20. veka svakako je mnogo interesantnije. 

Priča kaže da je zgrada tada služila kao ljubavno gnezdo kralja Aleksandra Obrenovića i udovice inženjera Mašina - Drage Lunjevice Mašin.

S vremena na vreme, piše Milan Jovanović-Stojimirović u "Siluetama starog Beograda", Draga bi predveče u zatvorenom fijakeru i pod velom noći dolazila do kuće, a kralj bi od dvora, koji se nalazio preko puta, pristizao obučen u običnog žandarma. Pratnju bi mu činio samo njegov lični sobar, Italijan čija je dužnost bila da za zaljubljeni par donosi cveće, čokoladu i druge đakonije.

Osim njega, u kuću je pristup imala još i izvesna gospođa Šneder koja se diskretno brinula da ljubavnici uvek imaju sve što im je potrebno.

Priča Aleksandra i Drage se iz Kneza Miloša 1a 1900. godine preselila na dvor i postala zvanična. NJihova svadba bila je kruna ljubavi koju je osudio najveći deo Srbije. Sve se završilo velikom tragedijom samo tri godine kasnije kada je grupa oficira ubila kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu.

Kraljevo ljubavno gnezdo kupljeno je 1911. godine od strane muzičkog društva "Stanković" i ukazom novog kralja, Petra Karađorđevića proglašena muzičkom školom.

Zdanje je nadograđeno između 1913. i 1914. godine po projektu arhitekte Petra Bajalovića. Baš kao što muzika nadograđuje ljubav.

Kako Rusija čuva Srbiju, saznajte OVDE.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA