Najnovije

GRČKA SPREMNA ZA RAT Vojska sve vreme gleda prema Turskoj, u toku je zatišje pred buru!

- Grčka je spremna da brani svoje teritorije od turske pretnje - rekao je ministar odbrane Grčke. General Konstantinos Floros, izjavio je u petak da je Turska "faktor destabilizacije" u regionu.

Grčka vojska (Foto: Jutjub/Alo)

U intervjuu sa izraelskim kolegom Avivom Kočavijem u Izraelu objasnio je da Turska predstavlja pretnju Grčkoj i trenutnoj situaciji u regionu istočnog Mediterana.

Floros je rekao da su njegove snage spremne da brane teritorijalni integritet, prava i suverenitet Grčke od bilo kakve turske pretnje. Takođe je naglasio potrebu za koordinacijom između zemalja istočnog Mediterana kako bi se očuvala sigurnost regiona i prosperitet njegovih građana.

Prema grčkim medijima, dve strane su razgovarale o produbljivanju vojne saradnje dveju zemalja, što uključuje zajedničke akcije i obuku uz učešće tri naoružane grane.

Visoki grčki zvaničnik potvrdio je spremnost svoje zemlje da "svim potrebnim sredstvima" zaštite suverenitet u svetlu turskih pretnji u Istočnom Mediteranu, izrazivši spremnost da istovremeno razgovara o mnogim pitanjima sa Turskom.

Odnosi Grčke i Turske tradicionalno su osetljivi, a Atina je poslednjih godina optuživala svog suseda da je dozvolio desetinama hiljada izbeglica da pristupe grčkim ostrvima, kao i da je povećala napetost zbog kršenja prava od strane Turske na eksploataciju nafte oko Kipra.

Napetosti između Turske i Grčke u poslednje vreme su eskalirale zbog sporova oko prava na istraživanje gasa i nafte u istočnom Egejskom moru i drugih političkih pitanja poput migracijskog dosijea, kao i zbog spora oko ostrva Kipra.

Dolar propada do kraja godine, dramatičnu prognozu američkog eksperta pogledajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA