Najnovije

OVA OSOBA DOLAZI NA ČELO SAD! Evo šta se dešava u slučaju da Tramp i Pens obole od korone! Ustav jasan!

Šta će se dogoditi ako predsednik SAD Donald Tramp ili potpredsednik Majk Pens budu zaraženi koronom, ili još gore, ako obojica obole istovremeno?

Donald Tramp i Majk Pens (Foto: Flickr)

Rezultat toga bi mogao biti bilo šta, od privremenog poremećaja do sveobuhvatne ustavne krize s konkurentnim zahtevima za predsedništvo.

Stepen ekonomskih i geopolitičkih potresa jako bi zavisio od težine bolesti, a posebno od toga da li je Tramp postao onesposobljen, kažu sadašnji i bivši zvaničnici Bele kuće i spoljni eksperti.

„Za sve postoji protokol“, kaže David Akelrod, bivši stariji savetnik Bele kuće u vreme Baraka Obame.

"Rutinski smo prolazili kroz vežbe šta da radimo u slučaju terorističkih ili nuklearnih napada, ali iskreno nikada nisam očekivao da će doći do pandemije poput one sa kojom se sada suočava Bela kuća."

Tržišta bi gotovo sigurno pala na vest o predsedničkoj dijagnozi, kaže Ian Bremer, predsednik "Eurasia Group", konsultantske firme za geopolitičku opasnost.

"Ako bi Tramp bio stavljen je u karantin u svojoj rezidenciji, a istovremeno nastavi da rukovodi vladom i da tvituje, mislim da bi onda posledice po tržište bile minimalne", kaže Bremer.

Čak i ako bi se Tramp previše razboleo postoji postupak koji su prošli predsednici koristili da se privremeno odreknu vlasti. Naime 25. amandman Ustava dopušta Trumpu da kontrolu preda potpredsedniku, a zatim je ponovo preuzme čim se proglasi sposobnim. DŽordž V. Buš je učinio dva puta tokom svog mandata, dok je bio podvrgnut medicinskim procedurama, a Ronald Reagan jednom, tokom operacije debelog creva. Ako bi Tramp iznenada bio u takvom stanju da hitno mora da bude priključen npr na respirator, 25. amandman omogućava potpredsedniku i kabinetu da izvrše prenos predsedničke vlasti.

Čak i u slučaju da preminu i predsednik Tramp i potpredsednik Pens, što je statistički malo verovatno, postoji procedura za tako nešto.

„U tom slučaju, linija sukcesije je jasna“, kaže Ilia Somin, profesor prava.

"Predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi preuzela bi dužnost."

Međutim, ustavni stručnjaci upozoravaju da bi haos mogao nastati ako i Tramp i Pens budu onesposobljeni od Kovid-19, jer zakon daje malu prostora u rešavanju takvog scenarija.

„To bi bio pravi haos koji bi mogao rezultirati potpunim propadanjem ustava“, kaže Brajan Kalt, profesor prava na Univerzitetu Mičigen.

„Odmah bi se išlo na sud, i oni bi morali brzo da odluče šta da rade. Jer ne znati ko je predsednik čak i nekoliko sati može biti izuzetno opasno za zemlju. "

Ako i Tramp i Pens nisu u stanju da ispune svoje dužnosti, ne bi mogao da se sprovede 25. amandman. Ustav nalaže Kongresu da usvoji liniju sukcesije, koja je nedavno ažurirana Zakonom o sukcesiji predsednika iz 1947. godine - zakon koji predsedavajućeg Predstavničkog doma Nensi Pelosi stavlja na red za mesto predsednika.

Pojedini traže da se promeni Ustav i da sledeći u redu za šefa bele kuće bude Državni sekretar (u ovom slučaju to bi bio Majk Pens).

U razmeni vatre granatom pogođena pogrešna meta! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA