Najnovije

IRANSKI NUKLEARNI PROGRAM U OPASNOSTI: Otkriveno ko stoji iza eksplozije u pogonu za obogaćivanje uranijuma! (VIDEO)

Danima nakon misteriozne noćne eksplozije u raketnom pogonu izvan Teherana, još jedna eksplozija pogodila je u četvrtak postrojenje za proizvodnju u iranskom centru za obogaćivanje uranijuma Natanc.

Nuklearna elektrana (Foto: Pixabay)

Nije bilo štete na njenom postrojenju za centrifugu, izjavio je danas portparol Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

On je rekao da je zgrada, koju je nazvao "industrijskom šupom", iznad zemlje i nije deo samog postrojenja za obogaćivanje uranijuma i da"nema razloga za brigu" zbog incidenta, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Natanc je glavni iranski centar za obogaćivanje uranijuma, u kojem ima oko 16.000 centrifuga, dok se još oko 3.000 centrifuga nalazi u postrojenje Fordo, ukopanom u planinu. Podzemni objekti su su ukopani ispod betona na oko 7,6 metara, koji pruža zaštitu od vazdušnih udara.

Natanc je medju lokacijama koje sada prati Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posle iranskog sporazuma o nuklearnoj energiji 2015. sa svetskim silama.

IAEA nije još uvek komentarisala incident.

Međutim, Kamalvandi i iranski šef za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi požurili su na mesto požara u postrojenju za obogaćivanje uranijuma.

Na fotografiji koju je kasnije objavila agencija za atomsku energiju prikazana je zidana zgrada od opeke sa tragovima požara i njen krov očigledno uništen.

Nije bilo jasno da li je to bila "šupa" no kojoj je govorio Kamalvandi. Krhotine na zemlji i vrata koja su izgledala raznesena sa šarki sugerisala su da je eksplozija pratila eksploziju.

Iako su iranski zvaničnici umanjili značaj događaja, to neće biti prvi put da lokacija - jedna od lokacija koju posećuju međunarodni inspektori za oružje - bude meta sabotaža.

Pre nego što je požar prijavljen, novinari BBC Persian kažu da su primili obaveštenje od grupe koja sebe naziva Čuvarima domovine i koji su odgovorni za „operaciju“ usmerenu na „novoosnovane“ proizvodne pogone na nuklearnom nalazištu. Rekli su da su ciljali nadzemne zgrade kako bi napad bio neporeciv.

Iransku grupu, za koju tvrde da su disidentski pripadnici iranskih bezbednosnih snaga, iranski stručnjaci nikada nisu čuli, a BBC je rekao da ne može da potvrdi tu tvrdnju.

Podaci prikupljeni preko satelita američke Nacionalne agencije za okeane i atmosferu sugeriraju da je požar izbio oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu u severozapadnom uglu pogona Natanc. Požar je bio dovoljno veliki da ga je satelit mogao uočiti iz svemira.

Ali suprotno tvrdnjama iz Irana, da je lokacija samo „šupa“, Fabijan Hinc, istraživač iz kalifornijskog Centra za studije neproliferacije DŽejms Martin, Instituta za međunarodne studije Midleberi, rekao je da lokacija odgovara novootvorenom pogonu za proizvodnju obogaćenog uranijuma. Rekao je da se oslanja na satelitske snimke i program državne televizije u objektu za lociranje zgrade koja se nalazi u Natanzovom severozapadnom uglu.

Dejvid Olbrajt sa Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost slično je rekao da je požar pogodio proizvodni pogon. NJegov institut prethodno je napisao izveštaj o novom postrojenju, identifikujući ga iz satelitskih slika dok je bio u izgradnji i kasnije izgrađen.

Trenutno Međunarodna agencija za atomsku energiju kaže da Iran obogaćuje uranijum naoko 4,5 procenata čistoće, iznad uslova nuklearnog sporazuma, ali daleko ispod nivoa za proizvodnju oružja od 90 procenata. IAEA je takođe obavila ispitivanja naprednih centrifuga.

Natanc je i ranije bio meta sabotaža.

Rusko-sirijski konvoj ulazi u Raku! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA