Najnovije

Ministre, ne umire se “od nesporazuma”, već od nemara!

Kao što niko neće odgovarati za eskalaciju zaraze i smrti u Novom Pazaru, očigledno je da će i smrt dvojice Sjeničana, koje su odbili da leče u užičkoj bolnici, ostati nekažnjena.

Rasim LJajić (Foto: Jutjub)

Piše: Ana Lalić

Kao što niko neće odgovarati za eskalaciju zaraze i smrti u Novom Pazaru, očigledno je da će i smrt dvojice Sjeničana, koje su odbili da leče u užičkoj bolnici, ostati nekažnjena.

Dok se medicinsko osoblje svih zdravstvenih ustanova u Srbiji grčevito bori protiv virusa, čelnici srpskih bolnica se bore kako da ostanu na svojim funkcijama. Ovakvi propusti, koji odlučuju o nečijem životu i smrti, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić je opravdao izjavom “da ko radi, taj i greši”.

Ova floskula bi smela da se izgovori da su u pitanju greške u radu jedne pekare. Od lošeg bureka može eventualno da vam bude muka, dok su zbog lošeg zdravsta posledice mnogo fatalnije.

“To je borba za vazduh, za svaki udisaj, na snimku pluća vidite smo maglu. I u 15 minuta čovek se ugasi, u najgoroj agoniji”. Ovako su lekari iz Sjenice opisali kako su im preminula dvojica sugrađana, koje je užička bolnica pre dva dana odbila da primi na lečenje.

Ako pitate sjeničke medicinare i porodice Š. H. (59) i E. P. (46), oni su umrli zbog KOVID 19. Ako za njihovu smrt pitate zvaničnike i ministra Rasima LJajića, oni su umrli “od nesporazuma”.

“U pitanju je nesporazum, jer su lekari u užičkom Domu zdravlja smatrali da u Sjenici postoji odeljenje za smeštaj COVID-19 pacijenata”, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić gostujući na RTS, gde je potvrdio da se ovaj slučaj dogodio.

U ovaj loše smišljen izgovor ne veruje niko, a posebno ne Sjeničani, koji se inače leče u Užicu, jer njihov Dom zdravlja nema ni anesteziologe, ni operacione sale, niti je kao Dom zdravlja sa stacionarom uopšte ikada bio opremljen za lečenje bilo kakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Osim Sjeničana, ova informacija je i te kako poznata upravi užičke bolnice, kao i njihovim zaposlenima.

Uprkos tome, Š. H. i E. P., koji su već dovezeni u izuzetno lošem stanju, boreći se za vazduh, nisu čak ni izneti iz sanitetskog vozila. Oni nisu čak ni izneti iz auta, nego im je u sanitetu izmerena temperatura i saturacija, da bi ih takve vratili nazad u Sjenicu, “uz odgovarajuću terapiju”, odnosno antibiotike za upalu pluća.

Prema rečima doktora Radeta Panića, svaki lekar je, na osnovu kliničke slike koju su dvojica Sjeničana imali po dolasku u Užice, sigurno morao znati da im je bila neophodna intubacija i ventilator. Kao i da će bez toga preminuti, što se narednog jutra i dogodilo. Međutim, direktor Zdravstvenog centra Užice po čijoj su odluci, sudeći po dokumnetaciji, pacijenti vraćeni u Sjenicu, tvrdi da takvu odluku nije doneo on, već infektolog, odnosno “ordinirajući lekar”.

“Ja nisam infektolog. Odluke se donose na procenu lekara, da bismo mogli da smestimo svuda pacijente ravnomerno. Ne da se kaže, to i to mora, nego sam lekar raspoređuje”, rekao je direktor Miroslav Božović, maksilofacijalni hirurg. Perući ruke od smrti dvoje ljudi, direktor je krivicu praktično svalio na infektologa koji je te sporne večeri pregledao Š. F. i E. P.

Od incidenta se ništa uspešnije nije ogradila ni direktorka Opšte bolnice, koja funkcioniše u okviru Zdarvstvenog centra Užice, doktorka Jelena Raković. NJoj, kako je izjavila, čak “nije poznato ni da je iko vraćen iz Užica”, jer, tvrdi “mi apsolutno sve pacijente primamo otkako je počela pandemija koronavirus”.

Pod te “sve” Š. F. i E. P., nažalost, očigledno nisu spadali.

Pročitajte OVDE    šta čeka Beograd ako ga zatvore.

Izvor: nova. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA