Najnovije

NOVE VARNICE MEĐU ČLANICAMA NATO: Produbljuje se kriza između Francuske i Turske!

Francuska se privremeno povukla iz jedne bezbednosne operacije NATO usled sve većih nesuglasica sa Turskom.

Francuska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Francuske)

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Francuska suspendovala svoju ulogu u operaciji Morski čuvar, optuživši Tursku da je prekršila embargo na oružje za Libiju.

Do ovakvog poteza je došlo nekoliko nedelja pošto su turski brodovi navodno ciljali francuski vojni brod na Mediteranu, što Ankara poriče.

Smatra se da NATO saveznici podržavaju različite strane u građanskom ratu u Libiji.

Preplavljena nasiljem od kada su Moamera Gadafija svrgnule snage koje podržava NATO 2011, ova zemlja bogata naftom je ključna tranzitna tačka za migrante koji iz Afrike idu u Evropu.

Trenutno se Vlada nacionalnog jedinstva (GNA), koja uživa podršku NATO, bori protiv snaga generala Kalife Haftara koje kontrolišu velike delove istočne i južne Libije.

Odnosi Francuske sa Turskom su tokom poslednjih nekoliko meseci postali veoma zategnuti zbog krize u Libiji, uloge Turske na severu Sirije, kao i bušenje nafte na istoku Mediterana.

Ali, glavni incident se dogodio 10. juna, kada je francuska fregata Kurbe htela da izvrši inspekciju teretnog broda sa tanzanskom zastavom, pod imenom Cirkin, u blizini libijske obale, kako bi se proverilo da li on krijumčari oružje.

U to vreme je taj francuski brod učestvovao u NATO operaciji Morski čuvar, koja između ostalog održava slobodu plovidbe i ima „pomorsku antiterorističku“ ulogu.

Šta se tamo dogodilo još uvek nije jasno. Prema francuskim odbrambenim snagama, turski brodovi koji su pratili Cirkin – za koji tvrde da je prevozio medicinske potrepštine – agresivno je postupio prema brodu Kurbe, i čak ga tri puta uzeo na nišan svojih oružanih sistema.

Turska negira optužbe Francuske i tvrdi da je interakcija bila prijateljska. Francuska je zatražila da NATO istraži incident.

Dve zemlje su razmenjivale uvrede tokom poslednjih nedelja. U ponedeljak je francuski predsednik Emanuel Makron optužio Tursku za „istorijsku i krivičnu odgovornost“ u libijskom konfliktu, „kao zemlju koja tvrdi da je članica NATO“.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je u utorak izjavio da je Francuska bila „destruktivna“ u severnoafričkoj zemlji, i optužio je da pokušava da „poveća rusko prisustvo u Libiji“.

On je u četvrtak zatražio da se Francuska izvini za svoje tvrdnje o brodu Kurbe. Posle toga je Francuska suspendovala svoju ulogu u operaciji Morski čuvar.

„Nema smisla da nastavimo… sa saveznicima koji ne poštuju embargo“, rekao je jedan francuski zvaničnik, prenosi Bi-Bi-Si.

Obe strane u libijskom građanskom ratu imaju međunarodnu podršku.

Turska, Italija i Katar podržavaju GNA u Tripoliju, a Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati generala Haftara.

Smatra se da i Francuska podržava Haftara, iako su lideri u Parizu to više puta poricali. Embargo UN ima za cilj da preseče upliv ljudi i vojne opreme u zemlju, ali je imao malo efekta.

Turska je pristala na sporazum o vojnoj saradnji sa GNA 2019, i poslala vojnike u Libiju u januaru.

Prošlog meseca su snage GNA konačno povratile potpunu kontrolu nad Tripolijem zahvaljujući velikoj pomoći Turske. Haftar je navodno povukao svoje snage iz predgrađa Tripolija.

U jednom izveštaju UN koji je procurio u javnost u maju navodi se da stotine plaćenika iz ruske grupe Vagner – kojom rukovodi Jevgenij Prigožin, bliski saradnik predsednika Vladimira Putina – operišu u Libiji kao podrška Haftaru.

Pojavili su se izveštaji da se grupa Vagner evakuiše iz zemlje, iako to nije potvrđeno.

Vučić poslao pismo Donaldu Trampu!j Više o tome OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA