Najnovije

"ŠTO NAS NISTE PITALI, VEĆ ZAKLJUČUJETE": Rusija oštro reagovala na optužbe da snadbeva talibane oružjem!

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ranije izjavio da se Rusija u Avganistanu bori protiv SAD i ponovio optužbe o prodaji vatrenog oružja talibanima.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

- Rusija je isporučivala naoružanje samo zakonitoj vladi Avganistana, što je dobro poznato - rekla je Marija Zaharova novinarima.

Prema njenim rečima, Pompeo na sastancima sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom nije postavljao pitanje o prekidu navodnih isporuka oružja talibanima.

- Ono što želim da kažem u vezi s kontaktima američkih partnera, pre svega američkog državnog sekretara s ruskim kolegom: gospodin Pompeo tokom sastanaka s gospodinom Lavrovom nijednom nije postavio to pitanje - navela je Zaharova.

Ona je podsetila na to da je u Avganistanu intezivno kružila informacija o tome da američke specijalne službe podržavaju teroriste "Islamske države“, korišćenjem helikoptera bez prepoznatljivih oznaka i pomaganjem militantima da se povuku pred napadima talibana.

List „NJujork tajms“ je ranije, pozivajući se na anonimne predstavnike američke obaveštajne službe objavio tekst u kojem se tvrdi da je vojno-obaveštajna služba Rusije nudila nagrade pripadnicima talibanskog pokreta za napade na američke vojnike u Avganistanu i da je predsednik SAD Donald Tramp informisan o tome. Dokazi za tu tvrdnju nisu priloženi.

U novom tekstu list je, pozivajući se na tri izvora, saopštio da su američki zvaničnici presreli elektronske podatke o finansijskim transakcijama s bankarskog računa koji navodno kontroliše ruska vojno-obaveštajna služba, na račun koji je povezan s talibanima.

Ta činjenica, kako je ocenio „NJujork tajms“, predstavlja jedan od dokaza o navodnom nagrađivanju talibana za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.

Ambasada Rusije u SAD zatražila je od američkih vlasti da adekvatno reaguju na pretnje koje stižu na adresu ruskih diplomata zbog informacija o navodnom delovanju Rusije u Avganistanu. Moskva je ta saopštenja okarakterisala kao lažne vesti.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je tekst u američkom listu naručen, a Bela kuća, Pentagon i američka obaveštajna služba su saopštili da nema potvrda o informacijama navedenim u medijima, kao i da Tramp o tome nije informisan.

Tramp smatra da je priča o navodnoj zaveri Rusije s talibanima izmišljena da bi se nanela šteta njemu i Republikanskoj partiji SAD.

Nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“ biće vraćena u sastav ruske Ratne mornarice 2022. godine. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA