Najnovije

NAJVEĆA ISPORUKA TERORISTA JE ZAPOČETA: Turska šalje 2 500 obučenih džihadista da ostvare osmansko proširenje!

Turske vlasti navodno su prebacile preko 2.500 pripadnika Islamske Države (ID) iz Sirije u Libiju, tvrdi novi izveštaj Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Islamska Država (Foto: Jutjub)

“Po nalogu turske vlade, turska obaveštajna služba prebacila je džihadiste i pripadnike ID-a različitih nacionalnosti, iz Sirije u Libiju u poslednjih nekoliko meseci. Prema statistikama SOHR-a, turska obaveštajna služba prebacila je preko 2.500 pripadnika ID-a tunižanskog porekla u Libiju iz Sirije”, navode iz opservatorije.

Izveštaj SOHR-a kaže da su njihovi izvori pre nekoliko dana saznali da su turske vlasti poslale novu grupu boraca džihada u Libiju, kako bi se pridružile vojnim operacijama na strani Vlade nacionalnog sporazuma (GNA).

SOHR je izjavio da je ukupan broj regruta koji su stigli u Libiju sada porastao na 16.000, uključujući 340 dece mlađe od 18 godina.

Oni su istakli da se od 16.000 regruta, “5.600 se vratilo u Siriju nakon što su odslužili obaveze iz ugovora i postali članovi. U međuvremenu, Turska nastavlja da regrutuje više plaćenika koje trenira na svojoj teritoriji. "

Krajem decembra 2019. novinska agencija Blumberg izvestila je da je Turska slala sirijske plaćenike u Libiju da pomognu Vladi nacionalnog sporazuma (GNA) sa sedištem u Tripoliju protiv Libijske nacionalne armije (LNA).

Plaćenicima je navodno ponuđeno 2.500 američkih dolara mesečno kako bi pomogli snagama GNA da pobede LNA, koji je u to vreme ulazio u severne četvrti libijske prestonice.

Da li Egipat ulazi u rat i da li će Libija biti podeljena na dva dela, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA