Najnovije

NOVI PROBLEM ZA VUČIĆA: Falsifikovani izbori od sutra pred sudom u Strazburu! (VIDEO)

Sutra ćemo podneti prve predstavke Evropskom sudu za ljudska prava zbog falsifikovanih izbora. Iskoristili smo sva pravna sredstva i sada nam preostaje još samo ovaj sud, izjavio je advokat Vojin Biljić, poslanik pokreta Dosta je bilo, na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije. 

Dosta je bilo (Foto: Dosta je bilo)

- Od Ustavnog suda je traženo da privremeno obustavi izvršenje akata, on ćuti. RIK je već podelio mandate, iako imamo ogroman broj postupaka pred Upravnim sudom. Zato sada idemo pred Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) – kazao je Biljić.
On je naveo da će ovaj sud teško moći da ignoriše ono što se dešava. 

- Iz prakse ESLJP vidi se da sud jasno stoji na stanovištu da uvek daje zaštitu kada dolazi do kršenja prava na slobodne izbore, koji su bez transparentnosti, bez utvrđivanja ključnih činjenica, a to se desilo upravo u ovih 2.700 slučajeva. S obzirom da su pravna sredstva nedelotvorna, da imamo dokaze o njihovoj nedelotvornosti, sutra ćemo podneti prve predstavke ESLJP, za dva izborna mesta na Čukarici, a kasnije i za ostala – objasnio je poslanik DJB. 

Biljić je naveo da je i sam Upravni sud, u zbirci objavljenih presuda ESLJP, konstatovao praksu tog suda, „ali ne samo da ih se nije pridržavao, već je naveo da njega ne obavezuju pravni standardi Evropske konvencije o ljudskim pravima“. 

- Postoji masovna povereda prava na izbore, postoji povreda prava na delotvorno pravno sredstvo, povreda prava na pristup sudu i na povredu legitimnih očekivanja – nabraja Biljić. 

Prema njegovim rečimna, izborni sistem je doveden do apsurda. 

- Ukazali smo i na povredu prava na nezavisan i nepristrasan sud, što se retko dokazuje, ali sva veća Upravnog suda su pala na testu nepristrasnosti. ESLJP posebnu pažnju poklanja objektivnim činjenicama koje mogu da ukažu da je bilo pritisaka na sudije. To je upravo bio slučaj, s obzirom da imamo sve presude koje je radio neko treći. Imamo uvek jednu presudu i iste slovne greške, identične reči kod svih sudskih veća. Smatramo da će to biti pravni skandal, ali da će ovo biti mala cena u odbrani demokratije – naglasio je Biljić. 

Lider pokreta Dosta je bilo i nosilac liste Suverenisti Saša Radulović, ponovio je da su ovi izbori falsifikovani. 

- Zapisnici sa biračkih mesta su falsifikovani. Žao nam je što se vlast bruka, što bruka Srbiju, i ne rešava ova pitanja na nivou Upravnog i Ustavnog suda, već pokušava pravnim nasiljem da nekako pokrije ove skandalozne izbore – kazao je Radulović. 

On je apelovao na sudije da razmisle o tome šta rade. 

- Ne zbog nas, već zbog vaše dece. Mi obećavamo da će ova sramota „živjeti dovijeka“ – upozorio je Radulović.

Čovek koji je raskrinkao neispravnost testova za koronu objasnio kako je njegova zemlja pobedila pandemiju, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA