Najnovije

JEDAN OD PREKO 700 LEKARA POTPISNIKA APELA: Hoćemo da sačuvamo obraz i čast

Iza otvorenog pisma Vladi Srbije, koje je potpisalo više od 700 lekara tražeći između ostalog da Krizni štab preuzme odgovornost za štetu koju je širenje epidemije učinilo, stoji želja da doktori „sačuvaju svoju čast i obraz, kaže za Danas jedan od potpisnika ovog proglasa doktor Vuk Vučić, specijalista ortopedije sa traumatologijom.

Lekari za vreme pandemije (Foto: Jutjub)

Kako se može pročitati na sajtu ujedinjeni-protiv-kovida.net na kome je objavljeno ovo pismo, ne postoje formalni organizatori ove akcije „mimo potpisnika proglasa“.

Kako se kaže, postoje samo „tehnički organizatori“, a to su prvi potpisnici proglasa. Među prvim potpisnicima nalazi se doktor Vuk Vučić, koji objašnjava da trenutno ne može da govori o bilo kakvim budućim potezima jer se čeka rekacija vlasti.

– Mi trenutno ne želimo da izlazimo u javnost i govorimo o svojim budućim akcijama. Želimo da sačekamo odgovor vlasti jer ovim pismom želimo da pružimo ruku.  Nama ne treba podrška ni pozicije, ni opozicije ni bilo kakve političke organizacije. Ovo je jedan potpuno apolitičan skup, odnosno pokret struke. Među nama su mnogi ugledni stručnjaci koji su spremni da ponude svoje rešenje za izlaz iz trenutne situacije – ističe doktor Vučić.

On naglašava da će potpisnici proglasa narednih dana zauzeti stav u skladu sa odgovorima koje budu dobili od vlasti.

– Mi želimo da se nađe rešenje. I naravno pozivamo na odgovornost jer postoji tačka kada mora da se kaže dosta je i kada mora da se izađe iz komformističke pozicije. Jako nas raduje broj potpisnika jer velika je stvar što je u ovo vreme toliki broj doktora stao svojim imenom i prezimenom iza jedne incijative. Mi ćemo nastaviti i dalje sa omasovljenjem potpisa – kaže Vučić.

U otvorenom pismu koje je juče objavljeno traži se između ostalog da se utvrdi tačan broj obolelih i preminulih od korona virusa, kao i da se istraži da li su podaci o korona virusu u Srbiji namerno zataškavani.

U proglasu se takođe navodi da Krizni štab treba da preuzme odgovornost za štetu koju je širenje epidemije učinilo ali i da se formira novi krizni štab koji bi, kako se navodi, „činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima“.

– Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 – stoji u otvorenom pismu objavljenom na sajtu ujedinjeni-protiv-kovida.net.

Među više od 700 potpisnika se nalaze anesteziolozi, ortopedi, radiolozi, hirurzi, profesori Medicinskog fakulteta.

Kako se ističe na početku otvorenog pisma, odlučili su da javno istupe jer ne vide „drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi“.

– Ne samo Hipokratova zakletva, već i opšta etika nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im dalji rad. U interesu je javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i naprave koraci ka zdravstvenom sistemu bez straha i prevage politike nad stručnošću – stoji u otvorenom pismu Vladi Srbije, u kome se traži i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Mnoge kolege lekari sa spiska koji su zatražili da članovi Kriznog štaba podnesu ostavke kontaktirale su nas danas i javile da žele da povuku svoja imena sa spiska jer im se nije tačno predstavilo šta potpisuju, istakla je je zamenica direktora Instituta za javno zdravje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da poštuje lekare koji su potpisali peticiju kojom se traži razrešenje Kriznog štaba, ali da veruje da oni nemaju dovoljno infomacija.

Radonjić Lazović: Članovi Kriznog štaba nisu dovoljno informisani

Jedna od potpisnica otvorenog pisma profesorka doktorka Gordana Radonjić Lazović kaže za Danas da je ona potpisala ovaj dokument jer smatra da članovi Kriznog štaba nisu dovoljno informisani.

„Onaj ko je u Kriznom štabu mora da napravi dodatni napor da se informiše i pročita sve što je napisano o ovom čudnom virusu i da ne izlazi u javnost sa nepotpunim informacijama. Osobe koje sede u Kriznom štabu imaju veću odgovornost od ostalih. Još u februaru značajni stručni časopisi pisali su da  se virus prenosi vazduhom i da se radi o visokoj kontagioznosti. To je trebalo da bude predočeno domaćoj javnosti još u martu. Sve što je učinjeno je dobro učinjeno ali kasno. Suština je da nisu bilo dobro informisani, a morali su da budu“, kaže doktorka Lazović.

Panić: Plašim se da će ih vlast ućutkati

Anesteziolog Rade Panić, potpisnik otvorenog pisma i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, kazao je da su proglas potpisale kolege “koje se nalaze na prvoj liniji fronta i koji su u stvari ugroženi, što preopterećeni poslom, što nedostatkom zaštitne opreme, što vrlo razočarani odnosom Ministarstva zdravlja prema zdravstvenim radnicima“.

On je naveo i da postoji mogućnost da ova inicijativa i njeni potpisnici budu ućutkani od strane vlasti.

„Plašim se da 330 hrabrih glava koje je progovorilo i ukazalo na probleme koji postoje mogu biti stavljene na panj vlasti, jer ne znam ko će ih zaštititi, obzirom da ova grupa trenutno nema organizacionu strukturu“, rekao je Panić i dodao da je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije spreman da podrži kolege u svakom smislu.

Da li će i deca u Srbiji morati da prime vakcinu, saznajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA