Najnovije

SVET NIJE VIDEO OVAKVU VOJNU NADMOĆ: Ovo su glavne karakteristike novog ruskog vojnog puta!

Vojna lica svih vrsta i ogranaka Oružanih snaga Ruske Federacije aktivno savladavaju savremene metode vođenja borbe u učionicama i na praktičim vežbama.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

Lično iskustvo vojne operacije na teritoriji Sirijske Arapske Republike, stalno proučavanje taktike armija prijateljskih i ne previše prijateljskih država sveta, nove mogućnosti koje vojsci pruža borbena i specijalna tehnika koja se dobija po državnoj naredbi — neprestano popunjavaju arsenal vojne misli. A sve što se čini perspektivnim za postizanje pobede u savremenim borbama, testira se u praksi. Morski pohodi, letovi, terenski izlazci, vežbe specijalnih snaga u odvajanju „zrna“ od „kukolja“, i sve što je zaista vredno se odmah zapisuje i uvodi u proces borbene obuke u svim vojnim okruzima i u svim flotama, piše ruski nedeljnik „Zvezda“.

Efikasnost i upravljivost su značajno poboljšani

U junu 2020. godine, poljski onlajn list „Difens24“ je uznemirujuće konstantovao: „Ruske oružane snage završavaju svoju transformaciju na osnovu borbenog iskustva iz niza ratova tokom poslednje decenije, počevši od „gruzijskog sukoba“ u avgustu 2008. godine i završivši sa tri godine učešća u vojnom sukobu u Siriji. Pored naglog porasta udela novog oružja, ruska vojska je značajno povećala efikasnost njihove upotrebe“.

Poljaci nisu prvi koji se plaše povećane borbene snage ruskih trupa i novih načina na koje koriste vojnu opremu na bojnom polju. Američki strateški istraživački centar RAND je pre nekoliko godina priznao neke činjenice: sprovedene reforme su značajno povećale borbenu spremnost Oružanih snaga Rusije, koje su se jako promenile i razvijaju se u skladu sa novom realnošću. U slučaju oružanog sukoba, ruska vojska neće pokušati da uništi neprijatelja brojčanom prednošću, već će se osloniti na precizan taktički proračun i visoke tehnologije. 

Izveštaj RAND je takođe naglasio glavne karakteristike novog ruskog „vojnog puta“. Prema mišljenju američkih analitičara, na operativnom i taktičkom nivou ruska vojska će se verovatno fokusirati na uništavanje komandne i kontrolne infrastrukture neprijatelja.

Štaviše, moguće je korišćenje sredstava sajber, elektronskog ratovanja. A protiv ključnih operativnih i strateških ciljeva može se upotrebiti visokoprecizno oružje dugog dometa. Takođe, ruska vojska će aktivno koristiti pokretnu opremu sa značajnom vatrenom snagom i artiljerijskim granatiranjem.

Mora se priznati da u inostranstvu intezivno posmatraju i procenjuju poboljšanje borbenih sposobnosti ruskih trupa. Ovo se odnosi i na strategiju i na taktiku. Nove metode organizovanja borbe, interakcija mehanizovane pešadije i tenkista sa artiljerijom, avijacijom i jedinicama bespilotnih letelica, značajno su povećali efikasnost i upravljivost u rešavanju borbenih misija. To pokazuju rezultati vežbi, i to je, na kraju krajeva, pokazao rat protiv međunarodnog terorizma u Siriji, gde neprijatelj nisu bile bande „divljih Basmačija“, već dobro obučeni i dobro naoružani ekstremistički odredi.

„Opšta analiza stanja Oružanih snaga RF pokazuje njihovu visoku borbenu spremnost. Sve vrste i jedinice trupa su sposobne da izvršavaju svoje zadatke kako je predviđeno, garantujući mir i bezbednost Rusije. A ovo je izuzetno važno, s obzirom na međunarodnu situaciju i rizike koji postoje.
… U toku operativne i borbene obuke treba razvijati nove, efikasnije metode upotrebe trupa, jedinica i podjedinica i pozitivne rezultate odmah uvesti u programe borbene obuke. Dakle, u okviru predstojeće vežbe „Kakvkaz 2020“, posebna pažnja treba da se posveti pripremi štabova za rukovođenje koalicionim grupama trupa i snaga, i pripremi vojnika za operacije u teškim geografskim i klimatskim uslovima.“ — izjavio je vrhovni komandant Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin. Iz govora na sastanku Kolegijuma Ministarstva odbrane, Moskva, 24. decembar 2019. godine. 

Streljanje tačno u centar

Sredinom jula, artiljerci kombinovane vojske Zapadnog vojnog okruga (ZVO) na taktičkim vežbama u Voronješkoj oblasti, streljali su iz haubice MSTA-B kalibra 152 mm. Vojnici su vežbali preventivni udar na neprijatelja u vidnom polju.

Na prvi pogled ne izgleda kao nešto posebno: jaka paljba granatama velikog kalibra garantovano će precizno „počistiti“ bilo koji teren do stanja mesečeve površine. Ali komanda je postavila drugačiji zadatak: izvesti „snajpersku“ paljbu. Borba u Siriji je pokazala potrebu da se precizno pogode ciljevi.

Na Voronješkom poligonu, mitraljeske stalne vatrene tačke neprijatelja su predstavljene kao mete sa dimenzijom od samo jednog i po kvadratnog metra, a postavljene su na udaljenosti od 1200 metara. Direktnim gađanjem, artiljerci su naučili da iz prvih pokušaja pogađaju neprijateljska terenska utvrđenja. Vežbanje „snajperskog“ streljanja pomaže u razvijanju veštine uništavanja ciljeva teškim granatama od 152 mm, gađajući tačno u centar.

Tih dana na poligonu u Habarovskom kraju, snajperisti Istočnog vojnog okruga (IVO) su razradili novu, brzu taktiku za uništavanje ciljeva. Vojnici su vežbali streljanje u pokretne i statičke mete iz snajperskog oružja SVD i SV-8, pojedinačno i u parovima. Zahvaljujući najnovijoj metodi brzog uništavanja ciljeva, pravilnom izboru putanje kretanja parova snajperista tokom prikrivenog kretanja i mesta za izvršavanje paljbe, broj pogođenih meta znatno se povećao. 

Inicijativa je dobrodošla

Neke taktičke tehnike u ruskim trupama danas nisu utvrđene po naredbama i uputstvima višeg štaba, već nastaju direktno u jedinicama i formacijama tokom vojnih vežbi. Dakle, prema saopštenju pres službe Istočnog vojnog okruga, u kombinovanoj armiji koja je stacionirana u Amurskoj oblasti, Habarovskom kraju i Jevrejskoj autonomnoj oblasti, oni su razvili i sada u praksi testiraju taktiku borbe protiv vazdušnih ciljeva iz snajperske puške velikog kalibra.

Da bi uništili helikopter i bespilotne letelice pripadnici vojske  koriste savremeni snajperski kompleks ASVK. Tokom terenske obuke, prikuplja se statistika efikasnosti za snajpersko pucanje po vazdušnim ciljevima na udaljenosti većoj od jednog kilometra. Na osnovu iskustva iz savremenih oružanih sukoba, ovakva udaljenost se smatra optimalnom za uništavanje izviđačkih bespilotnih letelica i helikoptera, koji pokušavaju da tokom odbrambene borbe ne ulaze u zonu uništavanja iz vatre streljačkog oružja. Možda će ovo iskustvo snajperista Istočnog vojnog okruga naći primenu i u drugim vojnim okruzima. 

„Tenkovska vrteška“ i „sirijski talas“

U julu na vežbama u planinama Tadžikistana, minobacači 201. ruske vojne baze koja koja je stacionirana u ovoj centralnoazijskoj republici, uspešno su razradili taktiku „nomadskih“ minobacača. Paljba je izvedena iz minobacača „Sani“ kalibra 120 mm, koji su ugrađeni u karoseriju terenskih automobila „Ural“. Posluga je obavila vežbe paljbe na skrivene ciljeve koji su bili iza planinskih padina. Potraga za objektima vojne infrastukture uslovnog neprijatelja izvršena je korišćenjem savremenih izviđačkih, kontrolnih i komunikacionih sistema (KRUS) „Strelac“ i bespilotnih letelica. Svaki put nakon što je cilj pogođen, minobacači su izvršili najbržu moguću promenu položaja za paljbu, ne dajući neprijatelju priliku za kontrabatiranje.

Taktika upotrebe „nomadskih“ minobacača se pojavila na osnovu iskustva savremenih oružanih sukoba i danas se svuda koristi u vežbama borbene obuke ruskih trupa. Kao i taktičke tehnike „tenkovska vrteška“ i „sirijski talas“, koje su se ukorenile nakon vojne kampanje u Sirijskoj Arapskoj Republici.

„Tenkovska vrteška“ je stalna promena tenkova na mestu paljbe. Dok prvo borbeno vozilo izvodi paljbu sa mesta, posada drugog puni municiju. Kada se prvi tenk pomeri na mesto za bočnu paljbu, drugi zauzima položaj za paljbu sa mesta, i obrnuto. Tako se stvara velika gustina vatre, paljba na neprijatelja se vrši velikom brzinom, gotovo neprekidno.

„Sirijski talas“ je kada tenkovi vrše paljbu na stacionarne neprijateljske objekte iz zaklona. Inženjerske jedinice stvaraju nasip od zemlje koji je visok nekoliko metara. Oklopni buldožeri postepeno pomeraju nasip napred, a iza tog zaklona se kreću tenkovi i samohodni topovi, koji neprestano izlaze na otvorena mesta (ne duže od nekoliko desetina sekundi) i izvode paljbu na neprijateljske položaje. Masivna vatra i aktivno manevrisanje ne dozvoljavaju protivničkoj strani da uništi vojnu tehniku, koja napreduje polako, ali neumoljivo.

Prema mišljenju stručnjaka poljskog lista „Difens24“, ovi taktički noviteti su dokaz da „ruska vojska teži dinamičnom načinu ratovanja“. Poljaci upoređuju napade Rusa sa „velikom sekirom“, koja je sposobna da jednim udarcem „probije“ pripremljenu odbranu pešadijske jedinice, čak i kada je dobro opremljena savremenim protivtenkovskim raketnim sistemima.

Orjentacija po „Orionu“

Pretragu i pronalaženje novih taktičkih tehnika često zahteva specijalna vojna tehnika koju dobijaju trupe, a koja ima jedinstvene mogćnosti. Nedavno su vojnici izviđačkog bataljona odvojene gardijske motorizovane brigade Zapadnog vojnog okruga, na vežbama taktičko-specijalne obuke, izveli marš od 10 kilometara koristeći novu satelitsku navigacionu opremu.

Namenjen da automatski određuje zemaljsku brzinu i koordinate mesta sa preciznošću od pet metara bilo gde u svetu, navigacioni kompleks „Orion“ je otvorio put izviđačima uz pomoć satelitskog sistema GLONASS. Krećući se praktično naslepo, po neravnom terenu u lošim vremenskim uslovima i uz uslovnu infekciju izazvanu radijacijom, hemijskim i biološkim faktorima, orjentišući se isključivo po „Orionu“, vojnici izviđačkog bataljona su stigli do označene tačke za 1,5 puta manje vremena nego što je to predviđeno standardom. To im je omogućilo da bolje izvrše niz specijalnih zadataka za vođenje kopnenih i vazdušnih izviđačkih jedinica i za uništavanje sabotažnih i izviđačkih grupa uslovnog neprijatelja.

Uništavanje neprijatelja do nivoa „kontrola je poremećena“

Pobednička taktika i široko uvođenje najnovijih modela borbene i specijalne tehnike u praksu operacija trupa, stvaraju pobedničku strategiju. Komandant Centralnog vojnog okruga general-potpukovnik Aleksandar Lapin saopštio je 2. jula 2020. godine da je novi način delovanja testiran tokom vežbi koje su se istovremeno održavale na poligonima u Republici Hakasiji, Orenburškoj, Čeljabinskoj, Kemerovskoj, Sverdlovskoj oblasti i Tadžikistanu.

„U okviru suzbijanja neprijatelja u operacijama sa više sfera, na šest poligona je testirana nova metoda zaštite trupa — stvaranje kompleksnog sistema koji uključuje snage i sredstva elektronskog ratovanja, izviđanja, protivvazdušne odbrane i daljinskog uništavanja paljbom“, rekao je komandant Centralnog vojnog okruga. „Stvoreni sistem je omogućio povećanje efikasnosti uništavanja neprijateljskih elektronskih ciljeva do nivoa „kontrola je poremećena“.

Sumirajući rezultate od prošle godine, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je istakao da su Oružane snage ispunile sve zadatke koji su bili postavljeni za 2019. godinu, obezbeđen je određeni nivo održavanja odbrambenih sposobnosti zemlje i povećanje borbenih sposobnosti trupa za 14 odsto. Tempo rasta u 2020. godini sigurno neće biti lošiji. Verovatno će biti mnogo bolji.

Vojska krenula u krvavi obračun sa nekoliko ćelija džihadista! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA