Najnovije

AMERIKANCI U STRAHU: Šta ako se Tramp i Pens zaraze i razbole?

Epidemija koronavirusa u SAD se ne stišava. Predsednik Donald Tramp nedavno je počeo da nosi masku u javnosti i da apeluje na poštovanje mera.

Donald Tramp i Majk Pens (Foto: Flickr)

Ako bi se američki predsednik Donald Tramp zarazio koronavirusom, postoji nekoliko potencijalnih scenarija.

Stručnjaci ističu da je vrlo bitno da se u svakom trenutku zna ko je glavni za određene situacije. Bivši savetnik predsednika Baraka Obame, Dejvid Akselrod, rekao je da se obično prolazi kroz vežbe za razne situacije kao što su terorističke i nuklearne pretnje. Međutim, kaže da nikad nije učestvovao u vežbi za slučaj pandemije.

Slično se dogodilo u Velikoj Britaniji kada je oboleo premijer Boris DŽonson. On je ovlastio ministra Dominika Raba da obavlja neke dužnosti, ali nikad nije formalno preneo potpunu moć na njega. Sada se vratio na posao.

U jednom scenariju, Tramp bi mogao da bude u karantinu u rezidenciji, ali da ostane nadležan za neke poslove.

Ako bi Tramp zadobio težu formu bolesti, postoji mehanizam koji dozvoljava predsednicima da privremeno prepuste moć. Dvadeset pet ustavni amandman dozvoljava Trampu da preda kontrolu potpredsedniku, i da je ponovo preuzme čim bude sposoban.

DŽordž Buš mlađi je to radio dvaput tokom mandata, zbog medicinskih razloga. I Ronald Regan je bio sprečen da obavlja duženost neko vreme zbog operacije nakon pokušaja ubistva.

Moguća ustavna kriza

Međutim, interesantno je pitanje šta bi se dogodilo ako i predsednik i potpredsednik obole i ne mogu da vrše dužnost. Profesor prava Ilja Somin kaže da bi u tom slučaju predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi mogla da dođe na čelo SAD.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da bi nastao ustavni haos ukoliko bi i Tramp i Majk Pens oboleli, jer zakon nije potpuno jasan. Navode da bi sud morao da donese odluku brzo, jer bi samo nekoliko sati nejasnoće moglo da izazove velike posledice.

Ako predsednik i potpredsednik ne mogu da obavljaju dužnost, Ustav nalaže Kongresu da odredi ko će biti na čelu države. Poslednji put to je regulisano aktom iz 1947. godine, i prema njemu je Nensi Pelosi ta koja bi preuzela dužnost.

Problem je u tome što Ustav ne nudi proceduru za određivanje predsednikove nesposobnosti da upravlja, što pruža mnogo mogućnosti za Pelosi da proglasi sebe nadležnom, i ako Tramp i Pens navedu da su sposobni za posao.

Inače, epidemija u SAD se ne stišava. Predsednik Tramp je otkazao konvenciju Republikanske stranke na Floridi koja je trebalo da bude održana sledećeg meseca.

"Nije vreme za to", rekao je Tramp i dodao da će održati govor, ali u drugačijoj formi.

On je na brifingu u Beloj kući rekao da je glavni razlog za takvu odluku bezbednost.

Vojska u krvavom obračunu sa neprijateljskim trupama! Tigrovi u žestokoj ofanzivi! Više o tom OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA