Najnovije

UKOLIKO ODBIJE, KUPIĆEMO OD RUSA? Tajni dopis poslat Trampu u Vašington, Srbija kupuje 20 američkih bombardera!

Naša država zatražila od SAD da kupi lovce bombardere. Ako nas Amerikanci odbiju, nabavićemo ruske avione "suhoj-25". U Vladi tvrde da imamo obezbeđene pare za ove letelice. Država Srbija je od Sjedinjenih Američkih Država zvanično zatražila odobrenje za kupovinu 20 lovaca bombardera.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Kako tvrde odlično obavešteni izvori, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića odlučeno je da se maksimalno ojačaju potencijali Vojske Srbije i da se posle nabavke ruskih "migova 29" kupe i čuveni američki bombarderi. Vašington još nije odgovorio na zahtev Beograda, a u slučaju da nas Amerikanci odbiju moguća je i nabavka ruskih bombardera "suhoj-25".

Vojni stručnjaci ocenjuju da će ova nabavka značiti dodatnu vazdušnu podršku trupama na zemlji, pre svega u protivoklopnoj borbi.

Čeka se "zeleno svetlo"

Predsednik Vučić i Vlada Srbije nedavno su u Vašington poslali poverljivi dopis u kome se navodi da je Srbija zainteresovana za nabavku bombardera.

- Naša država želi da nabavi bombardere od SAD, te je od Vašingtona zatražena zvanična ponuda za nabavku borbenih letelica, koje spadaju u sam vrh američke vojne tehnologije. Amerikanci nam još ništa nisu odgovorili... Otvoreno je pitanje da li će oni biti voljni da nam prodaju te avione, s obzirom na našu jaku vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom - prenosi izvor iz bezbednosnih krugova, koji je zbog "osetljivosti" teme insistirao na anonimnosti.

On dodaje i da Beograd ima "plan B" u slučaju da Amerikanci ne budu želeli da sarađuju sa Srbijom.

- Ukoliko Vašington ne bude dao "zeleno svetlo" za ovu nabavku, država će se najverovatnije obratiti Moskvi. Ruska Federacija ima odlične bombardere "suhoj-25", koji u poslednjim, modifikovanim verzijama nimalo ne zaostaju za američkim letelicama. Dakle, ako neće Amerikanci da nam izađu u susret, verujem da Rusi hoće... - ističe izvor, koji nije mogao da priča o ceni ovih letelica.

I dok niko u vrhu vlasti juče nije želeo zvanično da govori na ovu temu, vojni analitičar Vlade Radulović kaže da nema dileme da je jako dobro to što se ide u dalje jačanje našeg Ratnog vazduhoplovstva.

- Ključna stvar u eventualnom aranžmanu sa SAD jeste prelazak na zapadnu tehnologiju. Na drugoj strani, nabavkom aviona "suhoj-25" jačao bi se segment neposredne podrške trupama na zemlji, sa posebnim akcentom na protivoklopnu borbu i dejstva po utvrđenim položajima protivnika - naglašava Radulović.

"Pametni avion"

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić kaže da bi Srbija trebalo da nabavi moderne avione "pametne generacije".

- Ono na šta moramo da obratimo pažnju kao država jeste kompatibilnost vojne opreme koju nabavljamo i koju želimo da nabavimo sa onom koju već posedujemo. Samo tako će nam svi operativni sistemi funkcionisati kao celina - naglašava Petrić.

Nova ruska nuklearna podmornica klase "Projekat 885M (Jasenj-M)", nazvana "Kazanj", potpuno je spremna za testiranje, čiji je početak predviđen za prvu polovinu avgusta. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Alo/Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA