Najnovije

DOLAR PRED PONOROM! Valuta SAD gubi svetski tron, Americi preti kolaps! Turska i Rusija pokrenule lavinu!

Američki dolar bi mogao da nestane kao globalno dominantna valuta, a tržište SAD da doživi kolaps zbog rastućeg državnog duga, ocenio je Žu Min, bivši visoki funkcioner Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dolar (Foto: pixabay. com)

Upozorenje Žu Mina dolazi u trenutku kada se očekuje da Sjedinjene Države udvostruče mere fiskalnih stimulacija za ublažavanje krize usled pandemije virusa korona, prenosi RT.

Kongres trenutno razmatra novu rundu pomoći koja će koštati najmanje 1.000 milijardi dolara, a do sada je već odobreno 2.000 milijardi.

Dok američke Federalne rezerve nastavljaju agresivnu monetarnu politiku, postoji rizik od gubitka poverenja u dolar, kaže Žu, koji je bio zamenik izvršnog direktora MMF od 2011. do 2016. godine. On je trenutno šef Nacionalnog finansijskog instituta na Cingua univerzitetu u Pekingu.

„Zabrinutost nije samo u tome da li će dolar imati akumulirani pad od 30 odsto u budućnosti, već da li će se dogoditi iznenadna eksplozija gubitka poverenja u američku valutu, koja bi dovela do kolapsa njenog tržišta“, rekao je Žu za „Saut čajna morning post“.

On je dodao da su sada kompanije mnogo ranjivije nego tokom svetske ekonomske krize 2008. godine, jer su niske kamate dramatično povećale obim njihovog zaduživanja.

On je objasnio da su Federalne rezerve uspele agresivnom politikom da dovedu do olakšanja finansijskog stanja i da su sprečile dalji pad ekonomije, ali mnoge kompanije i dalje klize ka bankrotstvu zbog prihvatanja mera u borbi protiv virusa korona i dugog trajanja pandemije.

„Dakle, pitanje da li će biti finansijske krize zavisi od toga da li će velike kompanije otići u bankrot i da li će doći do skoka njihove zaduženosti, što bi moglo dovesti do državne krize“, rekao je Žu.

Američki ekspert za ekonomiju i finansije Alasder Makleod izjavio je da bi do kraja 2020. godine kupovna moć dolara mogla biti u potpunosti uništena, a u tom slučaju bi cene zlata i srebra dostigle neverovatne vrednosti, prenosi portal „USA vočdog“.

Prema rečima Makleoda, nadvija se bankarska kriza koja bi se mogla manifestovati već za mesec dana. Velika je verovatnoća da će tržište akcija i državnih obveznica, uključujući i američki dolar, izgubiti vrednost.

„To će biti istorijska lekcija. Sve može nestati preko noći. Ako valuta na kojoj je sve zasnovano propadne, propašće i druge aktive“, upozorio je on.

Makleod ističe da se u budućnosti mogu očekivati prekidi kada je reč o isporukama zlata na buduće (terminsko) tržište. Deo banaka bi se mogao suočiti sa problemom u izvršavanju svojih obaveza – jednostavno neće imati zlata za svoje klijente. To može dovesti do gubitka poverenja.

Zbog toga ekspert preporučuje bankama da prave rezerve plemenitih metala, kako bi sačuvali svoju ušteđevinu od potpunog gubitka tokom predstojeće bankarske krize.

I velike svetske sile ubrzano kupuju zlato. Turska je u januaru na svetskom tržištu kupila 16,2 tone ovog plemenitog metala, a Rusija 8,17 tona, objavio je Svetski savet za zlato.

Kako je početkom godine preneo ruski list Izvestija, te dve države su u januaru bile rekorderi po kupovinama zlata. Rusija je u januaru kupila za 30% više zlata nego godinu dana ranije i prvi put je udeo zlata u njenim zlatno-valutnom rezervama prešao granicu od 20% i iznosi 20,6%.

Rusija takođe menja svoje međunarodne rezerve, smanjujući udeo američkog dolara u korist drugih valuta i zlata. CBR je prošle godine izvestila da je za 12 meseci, od marta 2018, udeo papirnate američke valute opao sa 43,7 procenata na 23,6 odsto.

Turska centralna banka je nedavno saopštila da su turske firme počele da koriste plaćanja u juanu za robu uvezenu iz Kine, što je u skladu sa aranžmanom koji su prošle godine potpisale centralne banke dve države.

Nova ruska nuklearna pomornica 885M zaranja u avgustu!  Pročitajte OVDE   sve detalje.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS