Najnovije

OVAJ PUT IM KORONA NIJE PROBLEM: Sednica Skupštine sledeće nedelje!

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije, prema nezvaničnim najavama, najverovatnije će biti održana tokom sledeće nedelje, iako je u više od 30 opština raspisana vanredna situacija i na snazi je pravilnik prema kojem u zatvorenom prostoru može da boravi jedan čovek na četiri kvadratna metra.

Srpski parlament (Foto: Jutjub)

Poznavaoci Ustava bi rekli da Narodna skupština mora da funkcioniše i u vreme vanrednih zdravstvenih situacija, shodno tome i u pandemiji, pogotovu u vreme vanrednog stanja, međutim, u martu je ono uvedeno bez glasanja narodnih poslanika. Izvesno vreme skupština nije bila sazivana, jer je na snazi bila odluka Kriznog štaba da u zatvorenom prostoru može da bude najviše 100 ljudi. Tog trenutka u parlamentu je za usvajanje odluka bilo neophodno prisustvo 126 poslanika, te je jednostavno odlučeno da je rad parlamenta nemoguć.

Jedan deo opozicije danima je bezuspešno pokušavao da dokaže da je ovom odlukom prekršen Ustav republike Srbije. Među njima je bio i Saša Radulović, koji je ispred pokreta “Dosta je bilo” govorio da je Skupštini Srbije oduzeta Ustavom definisana nadležnost odlučivanja o uvođenju vanrednog stanja.

“Na epidemije i pandemije se odnosi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Neshvatljivo je da predsednik SNS, predsednica Narodne Skupštine i predsednica Vlade ne poznaju zakone, ne poštuju Ustav i zloupotrebljavaju svoj položaj, praktično suspendujući najviše zakonodavno telo. Izgleda da je za predsednika SNS mnogo važnije pitanje kako odgoditi propale izbore od poštovanja Ustava i zakona”, govorio je tada Radulović, bez mnogo efekta.

Usledilo je, zatim, nekoliko izjava visokih evropskih zvaničnika, koji su upozoravali na suspenziju demokratije u Srbiji.

Poslanica Evropskog parlamenta i predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je 15. aprila vlasti na Zapadnom Balkanu da osiguraju ustavnu ulogu parlamenta u nagledanju mera za borbu protiv korona virusa.

“Suspenzija demokratije nije opcija u ovim teškim vremenima”, napisala je na svom Tviter nalogu Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je poručio da je u vremenima krize izuzetno važno da parlamenti zemalja kandidata za članstvo EU nastave da igraju svoju ustavnu ulogu.
“Demokratija ne može biti žrtva pandemije”, istakao je Bilčik.

Tek nakon ovih upozorenja, predsednik Srbije najavio je mogućnost da se organizuje zasedanje državnog parlamenta.

Prva sednica održana je 6. maja, kada su poslanici došli pod maskama i bili zaštićeni plastičnim vizirima, ali samo da bi glasali o ukidanju vanrednog stanja, što su i uradili. Sednicu je u prvi mah obeležila izjava premijerke Ane Brnabić da uvođenje vanrednog stanja uz njen i supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika Republike Aleksandra Vučića, bez rasprave narodnih poslanika o tome, “nije bila bahato ponašanje već odgovorno”.

Ubrzo su, međutim, ove reči ostale u senci nastupa lidera Dveri Boška Obradovića, koji je ušao u salu Skupštine uzvikujući “dole Vlada”. Skupštinsko obezbeđenje, koje je predsednica Skupštine Maja Gojković poslala da ga izbace iz sale, nije mu smelo prići jer im je uporno dovikivao da moraju da poštuju razdaljinu od dva metra. Incident se završio iznošenjem Obradovića iz skupštinske sale.

Sada se očekuje nastavak rada skupštine, što će po svemu sudeći biti sledeće nedelje, kada će novi poslanici položiti zakletvu. I tako prekršiti pravilnik koji je doneo Krizni štab da u zatvorenom prostoru mora biti obezbeđeno najmanje četiri metra kvadratnih po osobi. Pored toga, u sali skupštine ovom prilikom će morati da sedi svih 250 poslanika, iako je nedavno i 126 bilo problem.

Da je sasvim izvesno da ćemo od sledeće nedelje pratiti prenos skupštine, potvrdio je danas i potpredsednik bivšeg saziva Vladimir Marinković.

“Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da se potvrde mandati narodnim poslanicima i izabere novo skupštinsko rukovodstvo biti održana u roku, odnosno do 3. avgusta, uz primenu svih mera i procedura koje je propisao Krizni štab zbog epidemije korona virusa. Još se ne zna tačan datum održavanja sednice, ali suštinski je važno da se do definisanog roka verifikuju mandati, da se izabere predsednik parlamenta, potpredsednici, kao i radna tela poput skupštinskih odbora. Sve ono što nam je potrebno da se u najkraćem roku, a kako je to nagovestio predsednik Aleksandar Vučić do kraja avgusta ili početkom septembra, izabere nova vlada”, rekao je Marinković ovim povodom.

Milovi poslušnici ponovo udaraju na sveštena lica! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA