Najnovije

TURSKA DOBIJA NOVOG VOJNOG SAVEZNIKA! Kako okružuju Libiju, tako se Osmansko carstvo ponovo rađa!

Ruski istraživački centar izvestio je u nedelju da je Turska navodno sklopila sporazum o vojnoj saradnji sa jednom zemljom koja se graniči sa Libijom.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

Prema vebsajtu političkih studija Evroazije, „Katehon“, koji je citirao privatne izvore u libijskoj Vladi nacionalnog sporazuma (GNA), Turska je potpisala sporazum o vojnoj saradnji sa zemljom Niger, koja se nalazi južno od Libije.

Sajt je naznačio da će ovaj sporazum između Turske i Nigera ojačati kontrolu Ankare u regionu, jer će poslednja podrška afričkim zemljama, posebno zemljama Sahela (pojas ispod Sahare), biti efikasnija u pitanju rešavanja libijske krize.

Libijski politički analitičar za stranicu je rekao: „Niger mnogo pati na svim nivoima od zastoja svojih odnosa sa Libijom, posebno ekonomski. Dakle, Turska će sa jedne strane biti saveznik i podržati afričku zemlju, a ovaj sporazum takođe može omogućiti turskoj vladi da dobije pristup srcu Afrike, pa je moguće da ovaj vojni sporazum može utrti put smanjenju francuskog uticaja i smanjiti šanse za francuske vojne pretnje. “

U istom kontekstu, libijski ekspert Ismail Bezinka rekao je da će "potpisivanje vojnog sporazuma između dve zemlje biti u interesu obe strane, jer će Turska imati koristi od širenja unutar zemlje, a Niger će imati velike ekonomske koristi."

Bezinka očekuje da će „naredna zemlja Čad potpisati sporazum o vojnoj saradnji, posebno jer je ekonomska i diplomatska saradnja u stalnom razvoju između dve države.

Uzleteli su borbeni lovci! Sve je spremno za žestoku akciju! Više o tome OVDE.

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA