Najnovije

JOANIKIJE: Dobili smo ponižavajuću ponudu!

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je formula koju je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila od crnogorske vlade za registrovanje crkve "neiskrena, neodgovarajuća, neprimerena i ponižavajuća, suprotna Ustavu i međunarodnim obavezujućim aktima".

Vlada Joanikije (Foto: Jutjub)

Joanikije je u “internet litiji” ocenio da takva ponuda Vladinog ekspertskog tima nije usaglašena ni sa čim, osim sa “zlom voljom vlasti”, prenosi podgorički portal CdM. “Ona na jedan ciničan način hoće da nas dovede u situaciju da mi pristankom na takvu formulaciju zapravo likvidiramo sami sebe”, kazao je vladika i dodao da crkva ne beži od evidencije, ali da država ne može da krši njihova osnovna prava i da briše istoriju i subjektivitet.

Vladika je podsetio da je Vlada ponudila nastavak dijaloga tek posle isteka roka koji je crkva dala, ali da način na koji su dobili poziv, pred zaključenje rada Skupštine, nije mnogo obećavao.

Prema njegovim rečima, vlast je računala da će crkva odbiti dijalog, pošto je prošao rok koji je bio naznačen.

“I da nas pred celim svetom optuže da mi nećemo dijalog, da smo mi ovde neka fanatična grupa koja ne poštuje državu, neće da razgovara itd. Pošto to nije uspelo, oni predstavljaju da smo mi neki antidržavni element. Ja čvrsto stojim na stanovištu da ova vlast, sa ovakvim ponašanjem više ugrožava državu, njenu stabilnost i budućnost od bilo koga drugog”, ocenio je on.

On je dodao da crkva nema nameru da izlazi na izbore, da je ispod časti i odgovarati na takve neprimjerene optužbe, poručujući da se crkva ne bavi politikom, već da se bori protiv “zla, nepravde i nepoštovanja države”.

“Kada se reši ova stvar, mi nećemo imati potrebu da se bavimo ovim stvarima, ako su naša prava zagarantovana”, rekao je Joanikije.
Nemačka je odbila predlog američkog predsednika Donalda Trampa da pozove predsednika Rusije Vladimira Putina ponovo na sastanak Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7), izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Rusija je iz G7 isključena 2014. godine nakon pripajanja Krima, a Tramp je prošlog meseca sugerisao da bi G7 ponovo mogla biti proširena, preneo je sinoć Rojters.

Mas je, međutim, za Rajniše post rekao da ne vidi nikakvu mogućnost da se Rusiji dozvoli povratak u G7 sve dok ne postoji značajan napredak u rešavanju konflikta na Krimu i istoku Ukrajine.

"G7 i G20 su dva koordinisana formata. Ne treba nam više G11 ili G12", rekao je Mas povodom Trampovog predloga da, pored Rusije, budu pozvane i druge zemlje na sastanke G7.

Mas je rekao da su odnosi sa Rusijom trenutno teški u mnogim oblastima, ali da je Rusija potrebna za rešavanje sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini.

Pročitajte OVDE   koja je to šokantna izjava Dodika zapalila region.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA