Najnovije

Maršale, kloni se Kriznog štaba i biće manje žrtava!

U Srbiji ništa novo. Ipak, 26. jul je bio poseban dan. Tada je registrovan najveći priraštaj broja zaraženih od kako je virus SARS-KoV-2 napao Srbiju. To nije moglo da prođe nezapaženo. Svi se nadaju da će ovaj priraštaj početi da se smanjuje, ali ako se želi da narod što manje strada, u ovom ratu nema mesta političarima. Tu nemaju šta da traže ni predsednik, ni premijer, ni ministri.

Krizni štab (Foto: predsednik.rs)

Piše: Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji

Na sajtu covid19.rs kažu da preliminarni nalazi ukazuju da je ovaj virus manje smrtonosan od svog prethodnika, ali ako se pogleda razvoj situacije, izgleda da u Srbiji to ne važi. Možda zato što niti su Srbi običan narod, niti je Srbija obična država. A možda je virus baš Srbiju izabrao da bi mutirao?

Sledeća tabela prikazuje razvoj događaja po ključnim datumima odnosno danima epidemije. Sačinjena je na osnovu zvaničnih podataka koji su svakodnevno objavljivani na sajtu covid19.rs .

Ima ovde nekih problematičnih podataka. To su oni koji se odnose na broj aktivnih slučajeva i broj izlečenih osoba. Maksimum ovog prvog dostignut je 4. maja (7.786) i posle toga je počeo da opada, što se i očekivalo. Ali, nakon iznenadnog povećanja 5. juna, usledio je pad za 4.052, što je kompromitovalo zvanične podatke koji se svakog dana zamenjuju novim. Tragovi ipak ostaju. Ali, sve će to pokriti šaš?

U svakom slučaju, maksimum priraštaja broja obolelih u toj prvoj ofanzivi dostignut je 16. aprila, 42 dana nakon zvaničnog početka epidemije. Iznosio je 445, a broj zaraženih bio 11.430 ukupno, od kojih je do tada umrlo 248.

Minimum priraštaja broja zaraženih je bio 1. juna (18), 88-og dana invazije. I kada su se svi ponadali da će dijagram koji prikazuje ukupan broj zaraženih početi da ulazi u zasićenje i postane paralelan sa vremenskom osom, on je počeo da ubrzano raste. Priraštaji broja zaraženih jesu u početku bili neveliki, ali ubrzo posle 21. juna počeli su krupni skokovi.

Ovaj novi maksimum dostignut je 60 dana nakon minimuma. Sada je broj zaraženih 23.730, dakle više od dva puta je veći od prethodnog maksimuma. Broj umrlih je takođe više nego dva puta veći nego u prethodnoj fazi rasta i opadanja. 

Srbija je u ratu koji vode lekari i političari. Kada je u pitanju vojska koja ratuje, u manjim sukobima komanduju oficiri. Učili su nas da srpski oficiri ne komanduju „Napred, juriš!“ nego „Za mnom!“. Velike bitke vode generali iz štaba. Ali strategiju rata određuje maršal. Jedan, nikom podređen. U ovom ratu, oficiri su lekari, generali treba da budu doktori medicinskih nauka, ali iz oblasti epidemiologije virusa, a maršal može da bude samo neko ko razume neprijatelja. A to je neko ko se bavi molekularnom genetikom. Verovali ili ne, ima takvih u zemlji Srbiji. Ali njih niko ništa ne pita.

Jedno je sigurno. Ako se želi da narod što manje strada, u ovom ratu nema mesta političarima. Tu nemaju šta da traže ni predsednik, ni premijer, ni ministri. Oni moraju da slušaju šta maršal naređuje.

Ali, maršala nema.

Tri države spremne da preispitaju priznanje tzv. nezavisnosti Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA