Najnovije

NEMA RATA BEZ TURAKA! Erdogan naredio slanje vojske u Azerbejdžan! Očigledno je da žele sukob toliko blizu Rusije! (FOTO/VIDEO)

Turska i Azerbejdžan treba da sprovedu zajedničke vojne vežbe u Azerbejdžanu, saopštilo je 27. jula azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Azerbejdžanska vojska (Foto: Jutjub)

Prema planu, vežbe koje uključuju kopnene snage biće održane od 1. do 5. avgusta u Bakuu i Nahčivanu , navodi se u saopštenju. Dodaje se da će zajedničke vežbe uključivati vojno osoblje, oklopna vozila, artiljerijske elemente i minobacače, kao i vojnu avijaciju i opremu za protivvazdušnu odbranu.

Vežbe uz učešće vojne avijacije održaće se od 29. jula do 10. avgusta - u Bakuu, Nahčivanu, Ganjau, Kurdamiru i Evlahu.

Turske trupe i oprema već su započeli razmeštanje u azerbejdžanskom Nahčivanu:

Najava zajedničkih vežbi stigla je samo nekoliko dana nakon eskalacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici u regiji Tovuz. Najmanje 11 azerbejdžanskih vojnika - uključujući majora i pukovnika - ubijeno je. Azerbejdžan je optužio Jermeniju za agresivne akcije i podstrekivanje sukoba. Turska je proglasila punu podršku Azerbejdžanu tvrdeći da neće oklevati da podrži svog istočnog suseda u sukobu.

Jermenija je, sa svoje strane, optužila Azerbejdžan za eskalaciju rekavši da je počela napadom azerbejdžanskih snaga na jermenske položaje. Jermensko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je razmeštanje turskih snaga u Azerbejdžan i najavljene zajedničke vežbe kao pretnju regionalnoj bezbednosti. Dodaje se da je najava objavljena samo dan nakon što je jermenski vojnik ubijen snajperskom vatrom na granici sa Azerbejdžanom.

"Sve ovo svedoči o činjenici da rukovodstvo Azerbejdžana koči napore međunarodnih posrednika da reše situaciju i nastave mirovni proces", rekla je jermenska strana.

Zanimljivo je primetiti da jermensko rukovodstvo i dalje ponavlja mantre o nekim „međunarodnim posrednicima“ koji bi trebalo da pomognu deeskalaciji sitacije i spasu Jermeniju u slučaju otvorenog sukoba sa Azerbejdžanom i Turskom. U stvari, nijedna zemlja osim Rusije neće pokušati da zaista pomogne Erevanu. Ipak, spoljna politika jermenskog rukovodstva u prethodnim godinama bila je očigledno usmerena na potkopavanje njegovih odnosa sa Rusijom i na zadovoljstvo njenih "zapadnih partnera". Zbog toga, akcije jermenske vlade stavile su celu zemlju u prilično opasan položaj u regionu.

Ko kontroliše ruski PVO saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA